Zalecenia w postępowaniu z żywymi rybami, przeznaczonymi do sprzedaży detalicznej
W związku ze zwiększonym zapotrzebowaniem konsumentów na zakup żywych karpi oraz innych gatunków ryb w okresie przedświątecznym w punktach sprzedaży detalicznej Główny Lekarz Weterynarii zaleca stosowanie ogólnych zasad w zakresie postępowania z żywymi rybami wynikających z obowiązujących przepisów prawnych:
- ustawy z dnia 21 sierpnia 1997 r. o ochronie zwierząt (Dz. U. z 2023 r. poz. 1580);
- rozporządzenia Rady (WE) NR 1099/2009 z dnia 24 września 2009 r. w sprawie ochrony zwierząt podczas ich uśmiercania;
- opinii naukowych i statystyki GUS.
reklama
Jak prawidłowo uśmiercić rybę? Czy mogą być przy tym dzieci?
Zgodnie z przepisami uśmiercanie ryb powinno odbywać się w sposób humanitarny.Do metod ogłuszania ryb należą metody mechaniczna i elektryczna.
- METODA: uderzenie w część czołową czaszki lub poddanie działaniu prądu elektrycznego powodujące utratę przytomności w połączeniu z uszkodzeniem ośrodkowego układu nerwowego lub przerwaniem rdzenia kręgowego albo dekapitacją.
- MIEJSCE - wydzielone pomieszczenie lub miejsce np. za parawanem, przenośną ścianką lub innym elementem punktu sprzedaży albo namiotu zewnętrznego, który całkowicie zapobiega udziałowi osób postronnych.
reklama
DALSZA CZĘŚĆ ARTYKUŁU POD ZDJĘCIEM - KLIKNIJ, żeby PRZECZYTAĆ
Kto może uśmiercać ryby na stoisku?
Zalecenia dotyczące personelu:
- ukończone 18 lat,
- doświadczenie przy hodowli lub chowie ryb albo odbyte szkolenie z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb (np. szkolenie stanowiskowe),
- w przypadku dystrybucji ryb z udziałem pośrednika, zapewnia on, aby sprzedawca końcowy był przeszkolony z zakresu dobrostanu, ogłuszania i uśmiercania ryb.
W jakich warunkach należy przetrzymywać żywe ryby?
- Baseny - szczelne, o gładkich ścianach i gładko zakończonych krawędziach,
- Woda - czysta, natlenowana lub napowietrzana; wymiana 1/3 objętości wody basenu co 12 godzin,
- Zagęszczenie - maksymalne zagęszczenie przy stosowaniu natlenowania wody 1kg masy ryby/1l wody,
- Optymalna temp. wody 4 - 6 ºC max 10 ºC,
- Ryby bez widocznych uszkodzeń; ryby posiadające rany i inne uszkodzenia ciała powinny być uśmiercane niezwłocznie po przybyciu do sklepu.
Dwie podstawowe kwestie: woda w opakowaniu i odpowiedni rozmiar
Zalecenia zostały też wydane dla odbiorców detalicznych dotyczące przenoszenia żywych ryb oraz stosowanych opakowań do przenoszenia zakupionych żywych ryb.reklama
- Zaleca się, aby w przypadku zakupu żywej ryby, opakowanie stosowane do przenoszenia zawierało wodę. Podstawowe znaczenie ma zapewnienie możliwości przyjęcia naturalnej pozycji ciała, dlatego kluczowym jest rozmiar opakowania, tak aby ryba nie znajdowała się w nienaturalnej pozycji lub nie była wygięta bez możliwości zmiany pozycji - dotyczy to w szczególności pojemników o sztywnych ścianach - podaje doktor Krystian Ciesielski, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gostyniu.
Ponadto, z uwagi na brak możliwości stałego napowietrzania, ilość wody w opakowaniu powinna być co najmniej w stosunku 1:2 masy karpia do objętości wody. Należy unikać uszczelniania, czy zamykania opakowania, aby umożliwić swobodny dopływ powietrza. Zaleca się, aby czas przenoszenia żywej ryby z miejsca zakupu był jak najkrótszy.
reklama
Powiatowy Lekarz Weterynarii zapowiada kontrole w punktach sprzedaży ryb
Jak co roku, kontrole w punktach sprzedaży detalicznej zajmujących się handlem rybami, zapowiada Powiatowy Inspektorat Weterynarii w Gostyniu.
- Jest to już nasza stała praktyka i firmy zajmujące się sprzedażą karpi czy innych gatunków ryb mają świadomość, że zostaną skontrolowane. Ale reagujemy także wtedy, kiedy otrzymamy niepokojące sygnały od kupujących, którzy zauważyli niewłaściwie obchodzenie się z rybami lub inne nieprawidłowości. Wtedy oczywiście obowiązkowo jeździmy sprawdzić, czy przykładowo uśmiercanie zwierząt odbywa się zgodnie ze sztuką i przepisami - tłumaczy doktor Krystian Ciesielski, Powiatowy Lekarz Weterynarii w Gostyniu.
Ludzie coraz częściej traktują ją jak zwierzę. A skoro to zwierze, to przecież czuje
Na szczęście, jak mówi szef gostyńskiego inspektoratu weterynarii, powodów do kontroli jest coraz mniej.
- Świadomość mieszkańców powiatu gostyńskiego w tym względzie i ogólnie podejście Polaków zmieniają się. Widać to choćby po kontrolach, które przeprowadzaliśmy w zeszłym roku - nie stwierdziliśmy w ich trakcie jakichś rażących nieprawidłowości w rodzaju utrzymywania zwierzęta w nienatlenowanej wodzie, za dużym zagęszczeniu czy zwyczajnie uśmiercaniu w sposób niehumanitarny. Ludzie są coraz bardziej świadomi, że ryba to zwierzę, które czuje. Dlatego handel rybami w naszym powiecie, pod względem dobrostanu hodowanych zwierząt wygląda naprawdę przyzwoicie, nawet powiedziałbym dobrze - podsumowuje Powiatowy Lekarze Weterynarii w Gostyniu.
KLIKNIJ ZDJĘCIE, żeby PRZECZYTAĆ FOTOREPORTAŻ
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.