Kampania cukrownicza w Gostyniu pod znakiem wysokiej jakości surowca
Tegoroczna kampania buraczana, według planów spółki Pfeifer & Langen Polska, w obu wielkopolskich cukrowniach będzie trwała około 130 dni.
- Przebiega sprawnie i efektywnie dzięki znaczącym inwestycjom w infrastrukturę energetyczną i modernizację linii produkcyjnych - informuje Błażej Wandke.
Zaznacza, że modernizacja urządzeń i wysoka jakość surowca mogą zagwarantować sukces tegorocznej kampanii. Cukrownia w Gostyniu przeprowadziła kompleksową modernizację obszaru przyjęcia i oczyszczania surowca, co pozwoliło osiągnąć optymalny przerób buraków. W obu zakładach plantatorzy dostarczają surowiec o dobrej jakości i wysokim poziomie czystości, co jest efektem korzystnych warunków pogodowych w tym sezonie.
Zakłady w Miejskiej Górce i Gostyniu, wraz z pozostałymi cukrowniami Pfeifer & Langen Polska, planują przetworzyć w obecnym sezonie łącznie blisko pięć milionów ton buraków cukrowych.
Historyczna transformacja energetyczna cukrowni
W zakładach w Gostyniu i Miejskiej Górce pracują nowoczesne elektrociepłownie gazowe. W ten sposób całkowicie wyeliminowano spalanie węgla kamiennego. Ta transformacja, odpowiadająca na wymagania współczesnych konsumentów cukru, pozwoliła zredukować emisję dwutlenku węgla o około 40 procent przy zachowaniu pełnej wydajności produkcji.Inwestycje zrealizowane podczas okresu remontowego przełożyły się na wyższą jakość i efektywność całego procesu produkcyjnego w obu lokalizacjach. Priorytetem obu zakładów pozostaje utrzymanie stabilnych parametrów produkcji przy jednoczesnej minimalizacji strat oraz obniżeniu kosztów energii i zużycia materiałów pomocniczych.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.