Przy doskonałej pogodzie, na klasztornym dziedzińcu, przedstawiciele stowarzyszeń oraz kół gospodyń wiejskich z Wielkopolski, promowali regionalne potrawy. W miniony piątek odbył się „Konkurs Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej”, w którym wzięło udział 12 drużyn z powiatów: pilskiego, kościańskiego, czarnkowsko-trzcianeckiego, pleszewskiego, konińskiego, tureckiego, gnieźnieńskiego, średzkiego oraz leszczyńskiego. Powiat gostyński reprezentowały aż trzy Koła Gospodyń Wiejskich z Siemowa, Grabonogu i Wymysłowa. Komisja konkursowa w składzie wyłoniła zwycięzców w dwóch kategoriach: na najlepszą potrawę tradycyjną kuchni wielkopolskiej oraz na wielkopolskie słodkości. W konkursie na słodkości najlepsze okazało się Stowarzyszenie Miłośników Ziemi Nowomiejskiej, które poczęstowało jurorów Nowomiejskimi Kopczykami. W drugim z konkursów uznało, iż najlepiej spisały się panie ze Stowarzyszenia Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego, które przygotowały roladkę z karkówki. (gabi)
Gotowali po wielkopolsku
Opublikowano:
Autor: Redakcja
Przeczytaj również:
Wiadomości
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ
Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM
e-mail
hasło
Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE
Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ