reklama

Gostyń – powiat. Wieprzowe przysmaki

Opublikowano:
Autor:

Gostyń – powiat. Wieprzowe przysmaki - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

„Małpka” z Michałowa wyróżniona.

Panie ze Smogorzewa, Michałowa, Pogorzeli, Głuchowa, Gumienic, Babkowic, Siedlca, Pępowa, Krzyżanek i Wilkonic reprezentowały powiat gostyński na imprezie ,,Wielkopolska Wieś Zaprasza'' w Gołaszynie. W tym roku połączono ją z „Piknikiem wieprzowym”. Organizatorzy Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego oraz Wielkopolska Izba Rolnicza zadbali o to, by program spotkania był bogaty w szereg wykładów na temat zakładania i pielęgnacji ogrodów czy zdrowego odżywiania się oraz ciekawych miejsc w Wielkopolsce''. Prócz tego miały miejsce prezentacje KGW z różnych stron Wielkopolski oraz pokaz florystyczny ,,Bukiety na każda okazję''. Odbyły się także konkursy: warzywne cudaki, najsmaczniejsza sałatka, wbijanie gwoździ na czas i plastyczny. Wśród laureatów konkursu na najdziwniejszą postać z warzyw znalazło się KGW Michałowo, które za „małpkę” otrzymało drugie miejsce. Przybyłym czas umilały zespoły folklorystyczne (Gołaszyniacy, Złote Kosy, Włościanie i  Kokorzynianki).
(doti)

Panie z KGW dzielą się swoimi przepisami na potrawy mięsne. Zachęcamy do ich wykorzystania w kuchni.
Karkówka po mołdawsku (KGW Krzyżanki)
Składniki: karkówka - 1 sztuka duża (ok. 1,5 kg), mąka, 4 cebule, 3 sztuki papryki (kolorowe), 30 dag pieczarek, 70 dag ogórków kiszonych, 1 litr oleju, sól, pieprz, jarzynka, papryka ostra
Sposób wykonania: Karkówkę pokroić w plastry, trochę rozbić, następnie zamarynować w przyprawach i oliwie. Następnie obtoczyć w mące i smażyć w małej ilości tłuszczu przez 2-3 minuty z każdej strony. Wszystkie w/w warzywa pokroić w kostkę (paprykę w paski). Karkówkę włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać warzywami (surowymi) i zalać bulionem. Piec w piekarniku w temperaturze 180ºC przez około 60 - 70 minut.

Żeberka w panierce (Koło Seniorek Siedlec)
Składniki: żeberka, włoszczyzna, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, olej, jajka, bułka tarta
Sposób wykonania: Żeberka pokroić na kawałki po 2 kostki. Umyć, ułożyć do garnka i zalać gorącą wodą. Dodać włoszczyznę, sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotować do miękkości, następnie przestudzić i wyjąć kości. Żeberka panierować w jajku i bułce tartej i smażyć na głębokim oleju na złoty kolor. Podawać na ciepło.

Karkówka w sosie grzybowym (Koło Seniorek Siedlec)
Składniki: 1 kg karkówki, 1 łyżka soli, 2 łyżki majeranku, pieprz, czosnek, słodka papryka, przyprawa do grosa, 6 cebul, sos sojowy, sos borowikowy z paczki, 40 dag grzybów leśnych lub pieczarek, 1 śmietana 18%
Sposób wykonania: Karkówkę kroimy na 2 cm plastry, rozbijamy tłuczkiem. Nacieramy mięso przyprawami, a następnie przekładamy cebulą w plastrach i zostawiamy na 12 godzin. Po 12 godzinach obsmażamy na gorącym tłuszczu z 2 stron, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy ok. 1,5 godziny w temperaturze 200ºC. Dodatkowo podsmażamy na maśle grzyby leśne lub pieczarki, podlewamy śmietaną 18% i na końcu zaciągamy sosem borowikowym z paczki. Tak przygotowanym sosem  zalewamy usmażoną karkówkę i dusimy na małym ogniu przez 30-45 min.

Peklowany udziec (KGW Wilkonice)
Składniki: 1 kg mięsa (najlepiej udziec, może być też karkówka)
Zalewa: 2 szklanki wody, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka pieprzu, 2 ząbki czosnku
Sposób wykonania: Mięso namoczyć w przygotowanej zalewie na 24 godziny. Następnie wyjąć i piec przez 1 godzinę i 20 minut w temperaturze 180ºC. Można podawać z sosem tzatziki.

Rolady „Myszki” (KGW Pogorzela)
Składniki: 2 kg mięsa od szynki, ½ kg cebuli, 40 dag boczku wędzonego, 40 dag ogórków kiszonych, musztarda sarepska, smalec, chleb, sól, pieprz
Sposób wykonania: Mięso kroimy na plastry, ubijamy, solimy, pieprzymy. Następnie rozbite mięso smarujemy musztardą, na każdy kawałek nakładamy pokrojony w kostkę boczek, cebulę, kawałek chleba i zawijamy w roladę. Smażymy na gorącym tłuszczu z obu stron.

Sałatka makaronowa
(KGW Kłoda)
Składniki: 2 opakowania rosołu pikantnego Amino, 1 ogórek zielony, 2 pomidory, 2 ogórki kiszone, 3 pęczki cebulki ze szczypiorkiem, 1 puszka kukurydzy, 2 łyżki majonezu
Sposób wykonania: Makaron z zupek pokruszyć na dno miski i wysypać instant z torebeczek na makaron, warzywa pokroić w średnią kostkę i wsypać na makaron, dodać majonez i wymieszać. Sałatkę robi się na parę godzin przed spożyciem, aby makaron wchłonął soki z warzyw i zrobił się miękki. Sałatka jest bardzo aromatyczna i orzeźwiająca.

Sałatka serowa (KGW Wijewo)
Składniki: 40 dag sera żółtego, 1 czerwona papryka, 1 puszka ananasa, garść orzechów nerkowca, pęczek natki pietruszki, sól, pieprz, szczypta curry, majonez
Sposób wykonania: Wszystkie składniki pokroić w kostkę, orzechy posiekać. Wymieszać, doprawić, dodać majonez. Polecana jako dodatek do potraw z grilla.

Sałatka z Rukli (KGW Oporówko)
Składniki: 1 opakowanie rukoli, 1 ser feta, 1 słoiczek suszonych pomidorów, 50 g słonecznika łuskanego, 1-2 łyżki masła
Sposób wykonania: Rukolę przepłukać wodą, ser feta pokroić  w kostkę,  pomidory pokroić w paski, słonecznik uprażyć na  maśle. Wszystkie składniki wymieszać i polać odrobiną oliwy od suszonych pomidorów.

Sałatka brokułowa (Koło Seniorek Siedlec)
Składniki: 1 brokuł, 5 pomidorów Lima, 5 jaj, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 2 zielone ogórki, pęczek kopru, 1 jogurt, majonez
Sposób wykonania: Brokuł podzielić na różyczki i sparzyć. Pomidory i ugotowane na twardo jajka pokroić na ósemki. Cebulę i czosnek drobno posiekać. Ogórek pokroić w kostkę. Sałatkę przekładać warstwami, a na koniec polać sosem jogurtowo – majonezowo – koperkowym.

Sałatka z tuńczykiem (KGW Pogorzela)
Składniki: 1 woreczek ryżu, 1 puszka kukurydzy, 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 2 papryki czerwone, 1 cebula, 1 jabłko, pęczek pietruszki, majonez, sól
Sposób wykonania: Ryż ugotować i ostudzić, paprykę, cebulę i jabłko pokroić w kostkę. Tuńczyka poskubać na drobne płaty, pietruszkę drobno pokroić. Wszystkie składniki połączyć i doprawić solą i majonezem.

Sałatka z brokułem
(KGW Michałowo)
Składniki: 1 brokuł, 1 puszka kukurydzy, 2 papryki czerwone, 1 ser feta, łuskany słonecznik
Sos czosnkowy: 5 ząbków czosnku, 1 jogurt naturalny 250g, 2 łyżki majonezu, 1 łyżka ketchupu
Sposób przygotowania: Brokuł gotować 5 minut, odcedzić i ostudzić, dodać kukurydzę, paprykę pokrojoną w kostkę i ser feta. Polać sosem czosnkowym i posypać łuskanym słonecznikiem.

Sałatka ziemniaczana z koperkiem
(KGW Głuchów)
Składniki: ugotowane ziemniaki, sól, jogurt naturalny, sos koperkowo-ziołowy, pęczek koperku
Sposób wykonania: Ugotowane ziemniaki kroimy w plastry i solimy. Następnie mieszamy w jogurcie sos koperkowo -ziołowy, dodajemy koperek i wszystko dokładnie mieszamy.

Sałatka brokułowa (KGW Smogorzewo)
Składniki: 1 brokuł (ugotować), 4 jajka ugotowane na twardo, 4 pomidory, 4 ogórki konserwowe
Sos: 1 jogurt naturalny, 2 ząbki czosnku,1 sos włoski.
Sposób wykonania: Ugotowany brokuł podzielić na różyczki.  Jajko, pomidory i ogórki pokroić w kostkę. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać. Jogurt naturalny, rozdrobniony czosnek i sos włoski połączyć i polać  nim składniki.

Sałatka z brokułami, pieczarkami i gruszką (KGW Gołaszyn)
Składniki: duży brokuł, 2 ugotowane na twardo jajka, 5 średnich pieczarek, 1 surowy ogórek, 1 gruszka, 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sól, pieprz, cukier, cytryna
Sposób wykonania: Brokuł dzielimy na małe różyczki i gotujemy około 6 minut w osolonej i osłodzonej wodzie, nie przykrywając garnka (wówczas zachowa ładny, żywy kolor). Pieczarki myjemy lub obieramy, kroimy w cieniutkie plasterki. Gruszkę i ogórek obieramy i kroimy w słupki. Pokrojone pieczarki i gruszkę skrapiamy cytryną. Ostudzone brokuły, pieczarki, ogórek i gruszkę przekładamy warstwami do miski. Na wierzch kładziemy pokrojone w grubszą kostkę jajka.
Przygotowujemy sos: majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy odrobinę cukru i cytryny oraz przyprawiamy solą i pieprzem. Składniki sałatki polewamy sosem ( nie mieszamy).

Sałatka z brokułami i migdałami (KGW Gołaszyn)
Składniki: 1 brokuł, 1 ser typu feta, 3 pomidory, mała puszka kukurydzy, 4-5 jajek, sos czosnkowy (majonez, jogurt naturalny, 3 ząbki czosnku), sól, pieprz, płatki migdałowe
Sposób wykonania: różyczki brokuła ugotować na półtwardo i wystudzić, ser pokroić w kostkę. Pomidory pokroić w ósemki. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Jajka ugotowane na twardo pokroić na większe kawałki. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku i polać sosem czosnkowym. Całość posypać płatkami migdałowymi prażonymi na suchej patelni. Udekorować według uznania.

Sałatka z kalafiora (KGW Gościejewice)
Składniki: 1 kalafior, 4 jajka gotowane, 2 pomidory, 1 puszka kukurydzy, 1 pęczek rzodkiewek, 1 pęczek koperku, sól, biały pieprz, majonez (może być na pół z jogurtem)
Sposób wykonania: kalafior  ugotowany al dente podzielić na różyczki, pomidora pokroić w ósemki, jajka i rzodkiewki w kostkę. Dodać kukurydzę, pokrojony koperek, sól, pieprz i wymieszać z majonezem.

Sałatka owocowo – warzywna (KGW Grąbkowo)
Składniki: 1 brokuł, 25 dag winogrona, 1 puszka ananasa, 1 opakowanie sera feta, 20 dag rodzynek, 1 mały jogurt, 2 łyżki majonezu, 1 sos koperkowo-ziołowy
Sposób wykonania: Brokuł sparzyć - lekko zagotować, rodzynki wymoczyć w gorącej wodzie i odcedzić, ananas, winogrono, ser feta pokroić na drobną kostkę. Kładziemy warstwami: brokuł rozdrobniony na małe różyczki, ananas, ser feta, rodzynki, winogrono. Przed podaniem na stół polewamy sosem.

Sałatka brokułowa z sosem czosnkowym (KGW Pawłowo)
Składniki: 1 brokuł, 2 ogórki zielone, 4 pomidory, 5 ugotowanych jaj, sos czosnkowy
Sposób wykonania: Brokuł lekko podgotować, jajka i pomidory pokroić w ćwiartki , natomiast ogórki w kostkę. Warzywa układać warstwami, dodać soli i pieprzu, a na koniec polać sosem czosnkowym.

Sałatka warzywna (KGW Słupia Kapitulna)
Składniki: 2 słoiki selera konserwowego, 30 dag bloku szynkowego, 1 słoik papryki konserwowej, mały słoik ogórków konserwowych, puszka kukurydzy, puszka ananasów, 5 ugotowanych jajek (do sałatki wkroić tylko białko), pieprz, chili do smaku, majonez
Sposób wykonania: Szynkę, paprykę, ogórki, ananasy i białko od jaj pokroić w kostkę i wymieszać z pozostałymi składnikami. Przyprawić sałatkę pieprzem i chili. Dodać majonez.

Surówka z białej kapusty
(KGW Sobiałkowo)
Składniki: 1 kg białej kapusty, 2 marchewki, 2 paczki sosu ziołowo-koperkowego
Zalewa: 1/2 szkl. Oleju, 1 i 3/4 szkl. wody gazowanej Żywiec, 1/2 szkl. Octu, 3/4 szkl. cukru, 1 łyżka soli
Przygotowanie: Kapustę poszatkować, a marchewkę zetrzeć na grubych oczkach. Przyprawę, olej, wodę gazowaną, ocet, cukier, sól połączyć razem, a następnie zalać poszatkowaną kapustę. Przed podaniem odlewamy zalewę, a kapustę wykładamy na półmisek. Surówkę można przygotować wcześniej.

Sałatka ananasowa (KGW Dubin)
Składniki: 1 puszka ananasów (pokroić w kostkę), 1 puszka kukurydzy, 1 słoik selera (odsączyć z zalewy), 1-2 piersi kurczaka (pokroić na kawałki), mały majonez, 1-2 ząbki czosnku, sól, pieprz
Sposób wykonania: Wszystkie składniki wymieszać i na koniec dodać majonez.

Sałatka warstwowa brokułowo - pieczarkowa
(KGW Zaorle)
Składniki: 1 brokuł, 1 słoik pieczarek w zalewie  solonej, 1 puszka kukurydzy, 2 czerwone papryki, 20 dag sera żółtego, 8 jaj, 1 duży jogurt naturalny, 1 paczka sosu koperkowo – ziołowego
Sposób wykonania: Brokuł podzielić na mniejsze różyczki, dobrze sparzyć w osolonej wodzie z dodatkiem cukru i octu. Pieczarki pokroić w plasterki, paprykę w wąskie paseczki, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a jajka pokroić w ósemki.  Układać składniki warstwami w naczyniu szklanym. Na wierzch polać sosem koperkowo – ziołowym tj. jogurtem wymieszanym z sosem koperkowo – ziołowym z paczki. Wychłodzić w lodówce.

Sałatka selerowo – ananasowa (Stowarzyszenie Kwaterodawców Wiejskich w Pakosławiu)
Składniki: 1 puszka ananasów, 1 słoik selera, 1 puszka fasoli czerwonej, 15 dag winogron zielonych, 1 paczka moreli suszonych, pieprz, sól, 2 łyżki majonezu
Sposób wykonania: Owoce pokroić w kostkę. Seler i fasolę przecedzić przez sitko i połączyć wszystkie składniki razem dodając sól, pieprz do smaku. Dodać na koniec majonez.

Sałatka brokułowa (KGW Sowy)
Składniki: 1 brokuł, 20 dag ciemnego winogrona, 1 opakowanie sera feta, 1 mały jogurt naturalny, 3 łyżki majonezu, 3 ząbki roztartego czosnku
Sposób wykonania: różyczki brokuła ugotować na półtwardo i wystudzić. Winogrono pokroić na połówki, ser pokroić w kostkę. Układać brokuł, ser i winogrona warstwami i polać sosem czosnkowym. Wychłodzić.

Sałatka grecka (KGW Szkaradowo)
Składniki: 1 sałata lodowa, 1 opakowanie sera feta, pęczek rzodkiewek, 1 papryka czerwona, 2 ogórki zielone, 1 sos sałatkowy ziołowy i 1 sos włoski wymieszany z olejem i wodą
Sposób wykonania: Sałatę wypłukać, odsączyć i podrzeć na kawałki, ser pokroić w kostkę, ser pokroić w kostkę, ogórki i rzodkiewkę w półksiężyce, paprykę w drobne paseczki. Wszystko wymieszać i polać sosem przed podaniem.

Kolorowa sałatka (KGW Pomocno)
Składniki: 20 dag makaronu rurki, 1 czerwona cebula, mały por, czerwona papryka, 4 łyżki kukurydzy konserwowej
Sos: 2 ząbki czosnku, biały ocet winny, oliwa z oliwek, sól, pieprz i cukier do smaku, kilka gałązek tymianku, szczypiorek do dekoracji
Sposób wykonania: W osolonej wodzie ugotować makaron, odcedzić i wystudzić. Paprykę pokroić w cienkie paseczki, por i cebulę pokroić w cienkie talarki. Wszystko razem wymieszać, dodać kukurydzę. Sałatkę polać sosem i posypać posiekanym szczypiorkiem lub udekorować gałązką tymianku.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo