Reklama

Dziś Dzień Czekolady. Jak zrobić popularny w PRL-u blok czekoladowy?

Opublikowano: 7 lipca 2021 10:12
Autor: | Zdjęcie: Adobe Stock

Dziś Dzień Czekolady. Jak zrobić popularny w PRL-u blok czekoladowy?  - Zdjęcie główne

Dziś Dzień Czekolady. Jak zrobić popularny w PRL-u blok czekoladowy? | foto Adobe Stock

UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:

Przeczytaj również:

Wiadomości Dziś Dzień Czekolady. Ciemna, mleczna, deserowa lub biała. Każdy wśród czekolad ma swoją ulubioną. Właśnie 7 lipca, czekolada ma swoje światowe święto. Jeszcze niedawno była ona kojarzona tylko z deserami, ciastami czy lodami. Dziś coraz częściej czekoladę znajdziemy w... piwie lub mydle.

Reklama

Czekoladę zawdzięczamy Krzysztofowi Kolumbowi. To on w piętnastym stuleciu przywiózł do Europy ziarna kakaowca. Jednak pierwsza tabliczka czekolady powstała kilkaset lat później w Niemczech. Czekolada - prócz oczywistych walorów smakowych - spożywana w umiarkowanych ilościach może również mieć pozytywny wpływ na nasze zdrowie. 

Dzień Czekolady. Jak czekolada wpływa na nasze zdrowie?

Badania wskazują, że substancje w niej zawarte pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu. Znajdziemy w niej węglowodany, magnez, żelazo, niacynę, teobrominę, fenylotylaminę i flawonoidy. Dzięki epikatechinie, czekolada - wbrew pozorom - wspomaga odchudzanie. Jest to składnik poprawiający przemianę materii i ułatwiający spalanie kalorii. Należy jednak pamiętać, aby wybierać gorzką czekoladę o zawartości minimum 70% miazgi kakaowej i jeść maksymalnie 2 kostki dziennie. 

Ponadto czekolada obniża ryzyko zachorowania na raka, bo kakao w niej zawarte jest najlepszym naturalnym antyoksydantem - związkiem, który chroni komórki przed rozwojem zmian nowotworowych. 

Nie można oczywiście zapominać o wyraźniej poprawie nastroju - nie tylko jedząc czekoladę, ale także np. poddając się czekoladowemu masażowi w salonie urody.

Dzień Czekolady. Tabliczka tabliczce nierówna 

Wiemy, że na sklepowych półkach wśród czekolad możemy wybierać - gorzką, mleczną, deserową albo białą. Ale czy wiemy, czym się różnią? 

Otóż, gorzka - uznawana za czekoladę najzdrowszą - składa się z masła kakaowego, proszku kakaowego i cukru, czasem z niewielką domieszką wanilii. Zawiera przynajmniej 70% produktów z miazgi kakaowej i powinna być przygotowywana w temperaturze 31,1-32,7°C. Ma sobie 2-5 razy więcej teobrominy niż czekolada mleczna i mniej cukru. 

W składzie czekolady mlecznej zawartość kakao nie przekracza 50%, ale ma za to mleko i wanilię. Z kolei czekolada deserowa najczęściej zawiera powyżej 50% produktów z miazgi kakaowej, ponadto ma więcej cukru oraz lecytynę. 

Ostatni rodzaj - a więc czekolada biała, powstaje bez zawartości proszku kakaowego. Jest robiona na bazie masła kakaowego, mleka i cukru. 

Dzień Czekolady. Jak zrobić fondue albo blok czekoladowy?

Czekoladę najczęściej jemy w postaci tabliczek. Jednak można na jej bazie przyrządzać wiele deserów - na przykład fondue czy popularny w czasach PRL-u blok. 

Czekoladowe fondue

Aby czekoladowe fondue było pyszne, nie potrzebujemy najdroższej, belgijskiej czekolady. Do przygotowania tego deseru wykorzystujmy ulubioną i sprawdzoną czekoladę -  może być gorzka, mleczna, a nawet biała. Najlepsza proporcja to: 2 tabliczki gorzkiej, 1 tabliczka mlecznej oraz 200 ml śmietany, może być kremówka. Jeśli nie macie specjalnego naczynia do fondue, możecie je zrobić w dowolnym naczyniu umieszczonym w kąpieli wodnej. Należy roztopić czekoladę, po czym dodać śmietankę i mieszać do momentu całkowitego połączenia składników. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, można dolać trochę śmietanki, jeśli zbyt rzadka - dorzucić kolejne tabliczki czekolady. 

Warto eksperymentować ze smakiem - dodając do czekoladowego fondue na przykład ekstrakt waniliowy lub amaretto. Po uzyskaniu pożądanej konsystencji, naczynie z fondue ustawiamy na stole na podgrzewaczu, a obok talerz z dodatkami: świeżymi lub suszonymi owocami, orzechami, rodzynkami, biszkoptami lub waflami. Do ich nabijania i maczania w płynnej czekoladzie możemy wykorzystać specjalne widelczyki lub patyczki do szaszłyków.

Czekoladowy blok - jak w PRL-u

To bardzo prosty przepis na przepyszną przekąskę rodem sprzed kilkudziesięciu lat - bez pieczenia. Tak sobie w czasach PRL-u radzono z brakiem prawdziwej czekolady. Warto go przypomnieć, bo jego przygotowanie nie sprawi kłopotu nawet osobom niedoświadczonym w kulinarnej sztuce, a wniebowzięte miny poczęstowanych nim domowników będą najlepszym dowodem na pomysłowość naszych mam i babć. Tę wersję otrzymaliśmy od naszej Czytelniczki. 

Składniki: 

  • mleko w proszku - 400g
  • masło - 250g
  • woda - 0,5 szklanki
  • kakao - 4 łyżki
  • cukier - 1 szklanka
  • herbatniki - 400g
  • rozdrobnione bakalie - 1 szklanka

 

Przygotowanie:

Masło roztapiasz w rondelku, dodajesz wodę, cukier i mieszasz do złączenia wszystkich składników. Dodajesz przesiane, wymieszane z kakaem mleko i mieszasz do jednolitej masy. Zdejmujesz z palnika, dodajesz rozkruszone ciastka (300g) oraz bakalie i znów mieszasz. Całość wykładasz do keksówki wyłożonej papierem i wciskasz w masę resztę herbatników. Następnie ubijasz ją czym popadnie (tłuczkiem, pięścią, deseczką) - tak, by była mocno zwarta. Pozostawiasz do ostygnięcia, najlepiej w lodówce. 

Więcej przepisów na desery z czekoladą w roli głównej znajdziesz TUTAJ

Uwaga! Dla naszych czytelników mamy konkurs!

Wystarczy, że zarejestrujesz się na stronie i napiszesz w komentarzu, jaka czekolada jest najlepsza według Ciebie i dlaczego? Autor najciekawszego komentarza otrzyma skrzynkę czekoladowych pyszności ufundowaną przez Delikatesy Centrum w Gostyniu przy ul. Sikorskiego 4a (czynne 7 dni w tygodniu). Na komentarze czekamy do piątku, 9 lipca. Powodzenia!

AKTUALIZACJA:

Wśród komentarzy jakie otrzymaliśmy najbardziej urzekł nas ten o treści:

Czekolada to jest TO, ona zwalczy wszelkie zło. Gorzka, mleczna czy też biała na poprawę humoru doskonała. Z orzechami, bakaliami, nadziewana, gościć można się przy nich aż do rana. Mleczna- truskawkowa ma pierwszy numerek. Dlaczego? Bo nie zostaje po niej nawet papierek🙃😊

Z autorem tych słów skontaktujemy się mailowo. Gratulujemy oraz zachęcamy wszystkich do brania udziału w kolejnych naszych zabawach na portalu gostynska.pl.

 

Artykuł pochodzi z portalu rawicz24.pl. Kliknij tutaj, aby tam przejść.
UDOSTĘPNIJ NA: UDOSTĘPNIJ NA:
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (9)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

  • 18 dni temu | ocena +0 / -0

    Mietek zalogowany

    Najlepsze są produkty firmy Kinder. Towarzyszą mi od dzieciństwa, niezapomniany i niezmienny smak od wielu, wielu lat.

  • 19 dni temu | ocena +0 / -0

    Mi zalogowany

    Moje serce wiele lat temu skradła biała czekolada 🤩 I uwierzcie mi, ze mimo jedzenia innych smakow ( co miało miejsce wiele razy 🤪 🙈) biała czekolada nie ma sobie równych! Chociaz moi domownicy spekulowali by na ten temat, ponieważ każdy ma jakas swoją ulubioną . Aczkolwiek mam słabość jeszcze do bloczku czekoladowego domowej roboty 🤭

  • 19 dni temu | ocena +0 / -0

    Maige zalogowany

    Według mnie najlepsza czekolada to Milka Peanut Caramel. Połączenie czekolady mlecznej z orzeszkami ziemnymi w polewie karmelowej jest pyszne. Już sporo czekolad miałam okazję spróbować i żadna nie była tak smaczna jak ta.

  • 20 dni temu | ocena +0 / -0

    Na zalogowany

    Jak ja kocham czekoladę mleczna w każdej postaci 🙈 ale wielki minus że muszę ją ograniczać 😭 namówiliście mnie, idę sobie kupić 🤣

  • 20 dni temu | ocena +1 / -0

    Aldi zalogowany

    Uwielbiam czekoladę deserową;)Niby czekolada gorzka, ale jakże sprawa uśmiech na mojej twarzy:)do tego słodka kawka czego chcieć więcej.

  • 20 dni temu | ocena +1 / -0

    Laanta zalogowany

    Otóż czekolada jest wspaniała bo można ją jesc na diecie. Wiadomo przecież nie od dziś, że czekolada powstaje z kakao, które pochodzi z drzewa kakaowca, który jest rośliną- czyli czekoladę spokojnie możemy uznać za sałatkę 😘

  • 20 dni temu | ocena +0 / -0

    95darka95 zalogowany

    Uwielbiam czekoladę mleczną, koniecznie z nadzieniem :-) Pomaga mi na stres i ,,babskie humory" . Bez czekolady nie da się przetrwać :-) Zawsze mam jakąś w zapasie :-D

  • 21 dni temu | ocena +0 / -1

    KaMila zalogowany

    Czekolada to jest TO, ona zwalczy wszelkie zło. Gorzka, mleczna czy też biała na poprawę humoru doskonała. Z orzechami, bakaliami, nadziewana, gościć można się przy nich aż do rana. Mleczna- truskawkowa ma pierwszy numerek. Dlaczego? Bo nie zostaje po niej nawet papierek🙃😊

  • 21 dni temu | ocena +0 / -0

    miłka123 zalogowany

    Ja uwielbiam czekoladę w każdej postaci :) Ale najbardziej to chyba mleczną w formie do picia, zwłaszcza w pochmurne, jesienne dni :)