Każdy, kto przyjdzie na dożynki powiatowe „Dobre Smaki Powiatu” na Świętą Górę będzie mógł zrobić dobry uczynek. Wszystko za sprawą Dnia Dawcy Szpiku i stoiska DKMS. W zeszłym roku, podczas podobnej akcji, wolontariusze zarejestrowali 86 potencjalnych dawców szpiku. Jak będzie w tym roku? Przekonamy się 15 sierpnia.
W Polsce co godzinę ktoś dowiaduje się, że ma raka krwi, czyli białaczkę. Dla wielu jedyną szansą na życie jest przeszczep szpiku od dawcy niespokrewnionego. Już wkrótce każdy z nas będzie mógł pomóc. Wystarczy dołączyć do bazy DKMS. W czasie trwania dożynek powiatowych „Dobre Smaki Powiatu” na Świętej Górze, organizowany będzie Dzień Dawcy Szpiku. Potrzebny dowód osobisty i… jasna deklaracja woli. Potencjalnym dawcą szpiku kostnego może zostać osoba pełnoletnia, przed 55 rokiem życia. Sama rejestracja trwa kilka minut i polega na pobraniu wymazu z wewnętrznej strony policzków. Osoba, która dołączy do bazy dawców otrzymuje specjalną kartę i numer. Od tego momentu, w każdej chwili może odebrać telefon z informacją, że jego bliźniak genetyczny potrzebuje pomocy.
Szpik kostny dla chorego pobiera się z krwi obwodowej lub talerza biodrowego. W większości przypadków stosuje się pierwszą metodę, która przypomina transfuzję krwi. Dawca przed pobraniem przechodzi kompleksowe badania, w pracy zaś otrzymuje płatny urlop. W szpitalu pozostaje dwa dni. Czy wynik zarejestrowanych potencjalnych dawców będzie większy niż w ubiegłym roku? Przyjdź! Czekamy na ciebie 15 sierpnia na Świętej Górze w godzinach 14.00 – 18.00.