Spółdzielnia Mleczarska w Gostyniu w sierpniu oddała do użytku kolejny obiekt – proszkownię mleka.
Uroczyste uruchomienie miało miejsce 15 października. – Tempo prac i uruchomienia proszkowni nas bardzo cieszyły. Pierwsze prace ziemne rozpoczęto na początku marca tego roku, w sierpniu już była uruchomiona produkcja mleka w proszku – mówił Grzegorz Grzeszkowiak, prezes SM.
Jak podkreślał, rzadko spółdzielnia decyduje się organizację uroczystych otwarć. Tym razem tak było. Goście obejrzeli proszkownię, a obiekt poświęcił ks. Zbigniew Starczewski COr ze Świętej Góry.
Proszkownia ma zdolność 300 000 litrów mleka na dobę, czyli 30 ton wyrobu gotowego. - Do tej pory mogliśmy produkować tylko mleko w proszku odtłuszczone, a na tej nowej wieży możemy produkować i odtłuszczone, i mleko w proszku pełne, mleko w proszku wzbogacone tłuszczami roślinnymi, ewentualnie możemy usługowo proszkować też serwatkę - tłumaczył prezes. Więcej informacji w przyszłotygodniowym Życiu Gostynia.