reklama

Jak wyposażyć kuchnię gastronomiczną?

Opublikowano:
Autor:

Jak wyposażyć kuchnię gastronomiczną? - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Różne

Kuchnia jest sercem każdego lokalu gastronomicznego. To w niej powstają dania, które cieszą podniebienia gości. Chociażby z tego powodu warto zadbać o jak najlepsze wyposażenie kuchni gastronomicznej. Podpowiadamy, jak to zrobić.

 

Meble ze stali nierdzewnej - dlaczego są idealne do kuchni gastronomicznej?

Podstawą dobrze pracującej kuchni gastronomicznej są nie tylko zdolni kucharze i sprawna obsługa kelnerska, ale przede wszystkim najwyższej jakości sprzęty, na których da się pracować sprawnie i z radością. Poza elementami, takimi, jak garnki, noże, zastawy, sztućce czy wreszcie składniki, z których powstają dania, warto mieć na uwadze również same meble, na których pracuje cała załoga kuchni. Takie meble powinny przede wszystkim być łatwe w utrzymaniu czystości, solidne - by posłużyły długie lata - oraz zapewniające bezpieczeństwo podczas przygotowywania potraw. W tej materii warto postawić na meble ze stali nierdzewnej, które spełniają te wszystkie wymagania. Dzieje się tak dlatego, ponieważ wykonane są z najlepszej jakości metalu, który nie ulega korozji, ani nie przenosi szkodliwych substancji do przyrządzanego jedzenia. Zaopatrując kuchnię gastronomiczną w meble ze stali nierdzewnej, możemy mieć pewność, że nie tylko dobrze będzie się pracowało kucharzom i całej obsłudze, ale również, że dania, które opuszczą kuchnię i trafią do klientów, będą przygotowane z zachowaniem wszelkiego bezpieczeństwa.

Jakie meble ze stali nierdzewnej powinny znaleźć się w kuchni gastronomicznej?

W profesjonalnej kuchni gastronomicznej, która chce przygotowywać i wydawać najwyższej jakości potrawy, powinny znaleźć się co najmniej następujące elementy, wykonane ze stali nierdzewnej:

  • stoły z blatami roboczymi, na których powstaną dania;
  • nadstawki do blatów, które ułatwią wydawanie dań;
  • szafy, półki, regały, na których przechowywane będą niezbędne do przygotowania dań składniki;
  • wózki, które ułatwią obsługę np. imprez okolicznościowych odbywających się w lokalu;
  • podstawy do pieców;
  • ociekacze tłuszczu;
  • zlewozmywaki.
Dzięki wyposażeniu kuchni gastronomicznej w niezbędny, profesjonalny sprzęt ze stali nierdzewnej, zadowoleni będą nie tylko jej pracownicy, ale również goście restauracji, którym będą serwowane potrawy przygotowane w prostej w utrzymaniu czystości, bezpiecznej kuchni.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

logo