Przypomnijmy: do 26 kwietnia 2025 r. w Polsce potwierdzono 23 ogniska choroby rzekomego pomoru drobiu (choroby Newcastle) w stadach komercyjnych oraz 26 ognisk choroby w stadach ptaków utrzymywanych w warunkach przyzagrodowych (ostatnie ognisko wystąpiło w województwie łódzkim w powiecie piotrkowskim).
W związku z tym 25 kwietnia minister rolnictwa Czesław Siekierski podpisał rozporządzenie w sprawie środków podejmowanych w związku z wystąpieniem rzekomego pomoru drobiu, które zostało ogłoszone 28 kwietnia.
Najważniejsze zasady wprowadzane w/w rozporządzeniem to:
- podstawowe środki bioasekuracyjne obowiązują (tak jak w przypadku grypy ptaków) wszystkich hodowców drobiu i będą dostosowane do poziomu ryzyka, jakie stwarzają gospodarstwa komercyjne i niekomercyjne;
- gospodarstwa komercyjne są zobowiązane do: stosowania wzmocnionych środków bioasekuracji, co przekłada się na konieczność m.in. wyposażenia gospodarstwa w maty lub niecki dezynfekcyjne (lub inne rozwiązania techniczne) przed wejściami do budynków z drobiem i wyjściami z nich oraz przed wjazdami do gospodarstw i wyjazdami z nich; stosowania środków bezpieczeństwa biologicznego i ochrony osobistej; oczyszczania i odkażania sprzętu i narzędzi używanych do utrzymywania drobiu;
- właściciele gospodarstw zobowiązani są do prowadzenia i przechowywania dokumentacji dotyczącej środków odkażających, deratyzacji i dezynfekcji oraz upadkowości drobiu oraz prowadzenia rejestru środków transportu do przewozu drobiu, jaj, paszy lub produktów ubocznych pochodzenia zwierzęcego wjeżdżających na teren gospodarstwa. Obowiązek prowadzenia rejestru dotyczy również wejść osób do pomieszczeń, w których utrzymywany jest drób;
- gospodarstwa muszą być wyposażone w kontener do przetrzymywania zwłok padłego drobiu, alternatywnie należy wydzielić pomieszczenie przeznaczone do przetrzymywania padłego drobiu;
- gospodarstwa muszą być wyposażone w środki odkażające umożliwiające bieżącą, ciągłą dezynfekcję przez co najmniej przez 7 dni, a właściciele tych gospodarstw zostają zobowiązani do utrzymywani
- a czystości i porządku wokół budynków, w których utrzymywany jest drób oraz pasza i ściółka;
- w gospodarstwach należy wydzielić miejsca do składowania środków odkażających (wraz z zabezpieczeniem tych miejsc przed dostępem osób nieupoważnionych), składowania obornika, paszy i ściółki;
- w gospodarstwach komercyjnych, funkcjonujących w obszarze zapowietrzonym, w których prowadzona jest hodowla kur, wprowadzony zostaje nakaz stosowania zasady „cały kurnik pełny albo cały kurnik pusty”;
- obowiązek szczepienia przeciwko ND dotyczyć będzie kur i indyków utrzymywanych w gospodarstwach komercyjnych (niezależnie od liczby utrzymywanego drobiu) oraz zakładach wylęgu drobiu (przed opuszczeniem zakładu). W gospodarstwach komercyjnych, gdzie utrzymuje się do 350 sztuk drobiu średniorocznie takie szczepienia będą realizowane zgodnie z charakterystyką produktu leczniczego weterynaryjnego; przy większej skali produkcji - na podstawie programu szczepień, stanowiącego element obowiązkowego planu bioasekuracji;
- rozporządzenie ustala także zakaz wprowadzania do gospodarstw i wyprowadzania z nich (zarówno komercyjnych jak i niekomercyjnych) kur i indyków niezaszczepionych przeciwko ND oraz zakaz wprowadzania do zakładów wylęgu drobiu jaj wylęgowych, pochodzących od niezaszczepionych kur i indyków;
- obowiązek szczepień został wzmocniony poprzez nakaz badania laboratoryjnego poziomu przeciwciał zabezpieczających kury i indyki przed rzekomym pomorem drobiu w celu, oceny skuteczności programu szczepień wraz z możliwością weryfikacji przez powiatowych lekarzy weterynarii, którzy jednocześnie będą uprawnieni do wydawania zaleceń co do modyfikacji takiego programu.
- To kolejny (po ostatnich działaniach związanych z grypą ptaków) element koncepcji zwiększenia wymagań i wzmacniania bioasekuracji przez producentów drobiu, który powstał w uzgodnieniu z branżą drobiarską. (...) Przypominamy hodowcom o konieczności niezwłocznego dostosowania się do nowych przepisów. Terminowe szczepienia to kluczowy element ochrony zdrowia zwierząt i bezpieczeństwa produkcji - czytamy na stronie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
KLIKNIJ GRAFIKĘ, żeby PRZECZYTAĆ REPORTAŻ
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.