Słodkie wsparcie odporności
Jesienią odporność spada i to z kilku powodów. Brak słońca powoduje, że nie przyswajamy naturalnie witaminy D, a zmienne temperatury sprzyjają przeziębieniom. Kiedy czujesz, że zbliża się infekcja, przebywasz z chorymi lub zwyczajnie przemarzłeś, lub zmokłeś — sięgnij po naturalne preparaty na odporność.
Zacznijmy od klasyki — miód i produkty pszczele to niezawodne wsparcie odporność. Pierzga i pyłek pszczeli dostarczają organizmowi łatwo przyswajalnych witamin minerałów, enzymów i aminokwasów, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego. Działają także przeciwutleniająco i przeciwzapalnie, przez co wspierają naturalne mechanizmy odpornościowe. Miód zawiera silne substancje przeciwbakteryjne, dodatkowo łagodzi stany zapalne i wspomaga regenerację błon śluzowych, wzmacniając barierę ochronną organizmu.
Te trzy produkty działają ochronnie, gdy przyjmujesz je regularnie. Natomiast w sytuacjach, gdy czujesz już zbliżającą się infekcję, lub chcesz uzupełnić leki na przeziębienie i grypę, by szybciej stanąć na nogi, spróbuj mikstur na bazie miodu. Pierwsza to oczywiście złote mleko — czyli mleko z miodem. Natomiast dla tych, którzy nie lubią słodkich smaków do gustu przypadnie oxymel — miód z octem jabłkowym i dodatkami.
Rosół - lekarstwo od babci
Kiedy w dzieciństwie byłeś chory, babcia natychmiast warzyła rosół? Mięsno — warzywny wywar ma moc, którą udowadnia nie tylko tradycja, ale też badania naukowe. Zespół naukowców z American College Of Chest Physicians w 2000 roku dowiódł, że składniki tradycyjnej zupy drobiowej („Grandma’s soup”) hamują chemiotaksję neutrofili – białych krwinek biorących udział w procesie zapalnym.
Ponadto nowsze badanie na modelu myszy wykazało, że rosół przygotowany z mięsa z kur z wolnego wybiegu wykazuje właściwości immunomodulujące, wspierając odporność. Co prawda rosół nie zadziała jak leki na receptę, ale skutecznie rozgrzeje i dostarczy niezbędnych dla zdrowia substancji odżywczych.
Herbaty ziołowe - które na odporność?
Napary z ziół łączą w sobie właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne i łagodzące objawy infekcji. Napar z lipy pomaga obniżać gorączkę i ułatwia oczyszczanie dróg oddechowych dzięki działaniu napotnemu. Rumianek koi stany zapalne i wspiera regenerację błon śluzowych, co jest szczególnie cenne przy pierwszych oznakach przeziębienia.
Imbir, często dodawany do herbat, działa rozgrzewająco, wykazuje właściwości przeciwwirusowe i pobudza krążenie, wzmacniając naturalne mechanizmy obronne organizmu. Natomiast dzika róża i czarny bez dostarczają dużej ilości witaminy C oraz antyoksydantów, które chronią komórki przed stresem oksydacyjnym i wspierają sprawne działanie układu immunologicznego.
Artykuł sponsorowany
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.