Polacy najczęściej na ruszt wkładają kiełbasę, karkówkę, skrzydełka oraz kaszankę. Bez tych dań nie wyobrażamy sobie grilla. Lubimy również podpieczony chleb, który później smarujemy masłem czosnkowym. Do tego oczywiście jakaś surówka, np. z sałaty pekińskiej, z ogórkiem i pomidorem. I jeszcze nasze ulubione napoje, czasem chipsy i paluszki. Ile nas to wszystko będzie kosztować? Na pewno zauważalnie więcej niż w poprzednim sezonie.
Sezon na grilla. Jakie ceny kiełbasy, karkówki, czy skrzydełka kurczaka?
Szalejąca inflacja powoduje, że wszystko podrożało, oczywiście również jedzenie. I tak, w ubiegłym roku kilogram karkówki mogliśmy kupić już za 10 złotych, w tym zapłacimy za nią co najmniej 17. Oczywiście, jeżeli będziemy mieć szczęście, uda nam się kupić to mięso w promocji, które oferują dyskonty. Wówczas jego cena waha się od 11 do 15 złotych. Jeszcze więcej zapłacimy za karkówkę, która jest już zamarynowana. Wtedy musimy liczyć się z wydatkiem nawet 20 złotych za kilogram.Podobnie sytuacja wygląda z kiełbasą. W ubiegłym roku za śląską musieliśmy zapłacić w granicach 15 złotych. Obecnie jest to minimum 20 złotych za kilogram. Oczywiście, zawsze możemy wybrać tańszy towar, jednak musimy liczyć się z tym, że nie będzie ona zbyt dobrej jakości i nie będzie dobrze smakować, nawet wówczas, gdy ją zgrillujemy. Jeżeli chodzi o kaszankę, to jej miłośnicy muszą liczyć się z wydatkiem rzędu nawet 29 złotych za kilogram dobrej jakości tego wyrobu.
Więcej zapłacą również miłośnicy drobiu. Średnia cena skrzydełek wynosi obecnie 11 złotych za kilogram. Trochę mniej, bo ok. 9,5 kosztują ćwiartki, które przekrojone również doskonale nadają się na ruszt. Trzeba zauważyć, że w ubiegłym roku ten kawałek kurczaka, mogliśmy kupić nawet za 5 złotych. Natomiast za same udka zapłacimy ok. 15 zł (w promocji czasem za 9,5 -10 zł), a za piersi z kurczaka do 20 złotych.
Do tego dochodzi surówka. Za wspomnianą kapustę pekińską zapłacimy 4 - 4,45 za kilogram, pomidory - od 10 do 15 złotych a zielone ogórki - ok. 10 złotych. No i chleb - średnio 5,5 za bochenek pszennego pieczywa.
Grillowanie może być zdrowe
Osoby, które bacznie zwracają uwagę na to, co jedzą, unikają potrwa z grilla węglowego, uważając, że mogą im zaszkodzić. Jednak stosując kilka prostych zasad możemy cieszyć się nie tylko smacznym, ale i zdrowym jedzeniem. Pamiętajmy, aby zminimalizować ilość toksyn w jedzeniu z rusztu, należy m.in. grillować na aluminiowych tackach (lub, jeżeli się da, jedzenie zawinąć w folię). Gotowych potraw nie przetrzymujmy na grillu. Ponadto, żywność należy umieszczać na palenisku po ok. 30–40 minutach od rozpalenia. Kiedy na ruszt ma trafić mięso i ryby najlepiej je wcześniej zamarynować. Składnikami marynaty powinny być: dobrej jakości oleje, maślanka lub jogurt i koniecznie coś kwaśnego - sok z cytryny, ocet winny lub balsamiczny. Marynowanie sprawia, że mięso staje się na pewno smaczniejsze, ale chroni też przed wytwarzaniem się chorobotwórczych toksyn.Do rozpalania nie używajmy ropy, chemicznych podpałek czy zadrukowanego papieru, zrezygnujcie także z kostek podpałki w trakcie grillowania, a także z trzymania rusztu bezpośrednio nad ogniem. Obecnie na rynku znajdziemy całą gamę ekologicznych podpałek, które nie tylko nie powodują tworzenia się osadu i nieprzyjemnego zapachu, ale także nie wydzielają trujących związków chemicznych. Do grillowania najlepszy jest brykiet lub węgiel pochodzący z drzew liściastych i niezawierający żywicy. Pamietajmy również o utrzymywaniu rusztu w czystości.
Jeżeli chodzi o wybór samego,grilla to na rynku mamy trzy rodzaje - węglowy, gazowy i elektryczny. Każdy z nich ma swoich zwolenników. Najtańszy będzie ten pierwszy. Kupimy go nawet poniżej 100 złotych. Pozostałe dwa to wydatek rzędu kilkuset złotych. Ci, którzy je zakupili przekonują, że są one warte swojej ceny, ponieważ po pierwsze można ich używać przez cały rok, a po drugie jedzenie nie ma kontaktu z dymem i ogniem, przez co jest zdrowsze. Stosując się jednak do zasad, o których pisaliśmy wcześniej, możemy również zdrowo zjeść korzystając z grilla węglowego. A ten wciąż ma duże grono zwolenników, którzy nie wyobraża sobie tego rodzaju biesiadowania, bez charakterystycznego dymu.
Niebo w gębie, czyli koniecznie spróbujecie tych przepisów
Aby nadal cieszyć się z biesiadowania przy grillu, ale zmniejszyć trochę koszty, możemy zastosować kilka trików. Przede wszystkim poprośmy gości, aby również przygotowali coś do jedzenia, np. sałatkę, albo przynieśli kiełbasę. Zrezygnujemy z kupowania zamarynowanego mięsa. Zrobienie marynaty to nic trudnego, a mięso przyprawami przejedzie, kiedy je w nich zamoczymy dwie godziny przed położeniem na grilla i włożymy do lodówki. Możemy również kupić wybrane produkty w promocji, następnie je poporcjować i zamrozić, a w razie potrzeby wyłożyć. Pamiętajmy również, że na ruszy doskonale nadaje się dwu, a nawet trzydniowy chleb. Kiedy takie pieczywo dostanie trochę ciepła stanie się chrupiące i naprawdę smaczne. Poniżej prezentujemy kilka przepisów, które po wypróbowaniu na pewno na stałe wpiszą się w nasze grillowe menu.
Składniki:
- 1/2 kg kaszanki
- 20 dag kiszonej kapusty
- masło lub oliwa
Kiszoną kapustę należy rozłożyć na wysmarowanej masłem lub olejem folii aluminiowej, a na kapuście - kaszankę. Trzeba zawinąć folię, pozostawiając mały otwór do odparowywania. Kaszankę pieczemy na rozgrzanym grillu przez około 25 minut.
Ryba zapiekana z czosnkiem i ziołami
Składniki:
- 4 całe ryby (dowolne)
- 60 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżej mieszanki ziołowej,
- 1/2 szklanki soku z cytryny
- czarny pieprz
- sól morska
Ryby należy dokładnie umyć, sprawić, usunąć z nich łuski i płetwy boczne (można zapiekać z głową lub bez - w zależności, jak kto lubi). Zioła drobno posiekać. Czosnek przecisnąć przez praskę. Przygotować pieprz - najlepiej świeżo zmielony. W misce trzeba zmieszać masło, zioła, czosnek i czarny pieprz na jednolitą masę, a następnie ciągle mieszając, powoli dolewać sok z cytryny.
Każdą z ryb trzeba ułożyć na osobnym kawałku folii aluminiowej i dokładnie natrzeć mieszaniną ziół i masła, zarówno w środku, jak i z wierzchu. Skórę każdej z ryb należy nakłuć w kilku miejscach widelcem, a następnie zawinąć je szczelnie w folię. Zapiekać na grillu - w zależności od wielkości ryby - od 40 do 50 minut. Rybę należy posolić dopiero przed podaniem, dzięki czemu będzie ona bardziej soczysta i smaczna.
Piekielne żeberka z grilla
Składniki:
- 1 kg żeberek
- 1/2 szklanki pikantnego ketchupu
- 2 łyżki czerwonego octu winnego
- 2 łyżki brązowego cukru
- mielona ostra papryka
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka suszonego tymianku
- oliwa
- sól
- pieprz
Żeberka opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Podzielić na kawałki. Ząbki czosnku obrać i posiekać. Wymieszać z resztą składników. Posmarować marynatą mięso, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Żeberka grillować po ok. 20 minut z każdej strony, smarując pozostałą marynatą.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.