Dokładnie przez miesiąc, od 5 lipca do 5 sierpnia na łamach „Życia Gostynia” pojawiały się kupony, dzięki którym można było uczestniczyć w głosowaniu dotyczącym wyboru najlepszych produktów spożywczych wytwarzanych przez lokalnych przedsiębiorców.
Przez ten czas, w konkursie „Dobre Smaki Powiatu” zorganizowanym przez powiat gostyński, głosujący wybierali spośród 8 pozycji te produkty, które najbardziej przypadły im do gustu. Rozwiązanie konkursu ogłoszono 15 sierpnia w trakcie Dożynek Archidiecezjalno-Samorządowych na Świętej Górze.
- Przez ostatnie tygodnie mogliście państwo głosować za pośrednictwem kuponów drukowanych w tygodniku „Życie Gostynia”. To państwo wybrali najlepsze smaki powiatu gostyńskiego - mówił Andrzej Konieczny, współprowadzący dożynki powiatowe wraz z Ewą Misiaczyk z biura promocji i rozwoju powiatu gostyńskiego. Na scenę w ogrodach klasztornych zaproszono 5 przedsiębiorców, którzy zdobyli największą liczbę głosów w konkursie.
Odebrali oni certyfikaty „Dobre Smaki Powiatu”, które jak mówił konferansjer „będą najlepszą recenzją wyrobów, bo uzyskaną od klientów”. W gronie wyróżnionych znalazły się dwie piekarnie, dwa zakłady mięsne oraz firma wytwarzająca produkty mleczarskie.