Dwie łyżeczki cynamonu mielonego, jedna łyżeczka imbiru mielonego, jedna goździków – także mielonych, pół łyżeczki kardamonu lub kolendry, pół łyżeczki gałki muszkatołowej, na czubek łyżeczki soli i 15 gram anyżu. Wszystkie zioła wsypać do słoika odstawić przynajmniej na tydzień.
To przepis na korzenne przyprawy (na pół kilograma mąki) do wyrobienia pierników autorstwa pani Danuty Szałaty z Pępowa. W jej rodzinie tradycja wypieku tych aromatycznych przysmaków jest bardzo długa.
Przygotowywała je już prababcia pani Danuty, potem babcia i ojciec. Korzenie i ciasto na pierniki przygotowuje około 15 września! Później zaczyn leżakuje przez 3 miesiące. Wypiek kończy się w okolicach 6 grudnia. Pierniki są bardzo korzenne i miękkie, oblane czekoladą białą lub mleczną, przełożone konfiturą ze śliwek i róży. - Ciasto piernikowe potrzebuje cierpliwości – podkreśla. Pani Danuta przygotowuje, co roku pierniki z 5 kilogramów mąki, ale kiedy żyli jej rodzice, wyrabiała ciasto z 16 kilogramów!
Jaki jest sekret pysznych pierników? Jak zrobić konfiturę z róży? Dlaczego kolędnicy nazywają panią Danutę swoją babcią?