reklama
reklama

Światowy Dzień Ciastka - zwalniamy z dietą

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: fotomontaż M. Mostowy/Adobe Stock

Światowy Dzień Ciastka  - zwalniamy z dietą - Zdjęcie główne

foto fotomontaż M. Mostowy/Adobe Stock

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura Kongo o poranku. Dziś piątek. Piąteczek. Piątunio. 26 listopada. Lecimy z kolejnym odcinkiem KoP, bo weekend czeka.
reklama

Co dziś świętujemy? Ano np. Dzień Nitkowania - ząbki można myć, albo nitką dentystyczną nitkować. Mnie osobiście ciary po plecach przechodzą na myśl o piłowaniu nitką między zębami, używam czasem wykałaczek, ale przede wszystkim szczoteczki do zębów. Ale proszę. Żyjemy w wolnym kraju. Można nitkować. Święto wymyśliła Amerykańska Krajowa Rada Nitkowania w 2000 r.

Ponadto mamy dziś Światowy Dzień Ciasta. Szanowni Państwo, diety do szuflady, dziś folgujemy swoim słabościom. Święto wymyślili w obecnej formie Amerykanie. Oczywiście. Nie wiemy jednak od kiedy poszczególne lokalne społeczności w USA świętują Cake Day, wiemy natomiast, że samego ciasta Amerykanie nie wymyślili. Na całym świecie słodkie placuszki, ciasteczka i torty mają swoich gorących miłośników. Świętujmy! Pieczecie jakieś w domu? Podzielcie się przepisem! Kongo czeka!

Ja najbardziej lubię jak żonka, pani Kongusowa, zrobi taki kakaowy, z budyniem w środku, a na zewnątrz orzechy włoskie w takim miodowym lazurze. Pycha!

Rzućmy szybko okiem na Słońce… ja wiem, to czasem bolesne, ale spróbujmy.

  • Świt: 06:34 
  • Wsch. Sł.: 07:13
  • Zenit: 11:23
  • Zach. Sł.: 15:33
  • Zmierzch: 16:12
Imieniny obchodzą: Konrad, Leonard oraz Alipiusz, Ammonia, Ammoniusz, Delfin, Dobiemiest, Faust, Hezychiusz, Jan, Kajetana, Konrada, Lechosław, Lechosława, Marceli, Nikon, Pachomiusz, Piotr, Stylian, Sylwester, Sylwestra, Syrycjusz, Teodor. Czy mamy w Gostyniu jakiegoś Delfina lub Ammonię?

Nadchodzacy weekend przyda się. Można zaszyć się w domku z wszelkiego rodzaju specjałami służącymi do rozgrzania organizmu i atmosfery, gdyż pogoda nam nieco dokuczy. Deszcz ze śniegiem, tylko 3 stopnie Celsjusza i 1010 hektopaskali. Za to biomet korzystny! Hip hip… hurra!

Dlatego dziś Kongo podaje autorski przepis na wspaniały Hot Toad, czyli irlandzki przysmak na bazie whisky i herbaty z przyprawami oraz miodem.

Zacznij od wstawienia wody do czajnika i niechaj się gotuje. W tym czasie przygotuj dzbanek do herbaty z herbatą w środku oczywiście. Zalewasz herbatkę i teraz potrzebujesz korzeń imbiru. Na tarce ścierasz kawałeczek do dzbaneczka, następnie ścinasz plasterek cytryny i gniotąc go w dłoniach wrzucasz za imbirem w gorącą otchłań dzbanka. Teraz potrzebujesz gwiazdeczki goździków i pałeczkę cynamonu. Wystarczy jakieś 5-6 goździków i dosłownie 3cm długości pałeczki cynamonu. Ścierasz to w moździerzu na proszek i oczywiście… do dzbaneczka. Na koniec dodajesz porządną łychę miodu i rozsądną ilość whisky. Można zastąpić rumem, koniakiem, brandy i innym alkoholem. Wymieszać i podawać w ulubionym kubeczku z wiewiórką. Smacznego!

O MNIE. Dlaczego Kongo mnie zwą, nikt nie wie. Z zawodu Nikt Ważny. Są świadkowie zeznający, że uciekłem Shakespearowi ze sztuki. Aparycją najbliżej mi do Satyra. Pragnieniem i mocną głową również. Kudłaty i rogaty łeb, może wadzić o ego. Czytać zatem roztropnie, acz z dystansem koniecznie, gdyż patos zabija powoli.

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama