„Czym chata bogata czyli kulinarne tradycje Bukownicy” to nazwa projektu dofinansowanego z Programu Grantów Społecznych, którego podsumowanie odbyło się w sobotę, 26 października w świetlicy wiejskiej we wspomnianej Bukownicy. Realizatorzy otrzymali na zadanie 3000 złotych
– Jednym z elementów projektu było zbieranie przez dzieci przepisów od mam, od babć i na ich podstawie zorganizowano warsztaty kulinarne – mówi Krzysztof Polowczyk z Biskupiańskiego Zespołu Folklorystycznego z Domachowa i Okolic, który wspomagał w realizacji przedsięwzięcia Grupę nieformalną „Bukowniczanie”.
W czterech warsztatach odbywających się przez okres wakacji oraz jesiennymi popołudniami brali udział wszyscy mieszkańcy Bukownicy.
– I dzieci i dorośli. Przykładowo najmłodsi zajmowali się kiszeniem ogórków i krojeniem sałatki. Gospodynie zaś przygotowywały rumpuć czy piekły ciastka – dodaje Eugeniusz Jędryczka, sołtys wioski.
W ramach projektu zakupiono także chłodnię. Lwią część kosztów zakupu sfinansowali mieszkańcy wioski.
Czytaj także: w czwartek pójdzie kolejny Marsz Świętych