Koło Gospodyń Wiejskich z Siedlca poleca pyszny sernik.
Składniki:
12 sucharków
300g nutelli
400 ml śmietanki kremówki gostyńskiej 30%
500g sera
4-5 łyżek cukru pudru
kropla pasty waniliowej lub 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią
5 łyżeczek żelatyny – ok. 150 ml gorącej wody
2 galaretki brzoskwiniowe + 500 ml gorącej wody
2 puszki brzoskwiń lub moreli
Sposób wykonania:
Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem śniadaniowym. Sucharki przełożyć do blendera, zmiksować na piasek. Dodać nutellę i wymieszać. Masę z sucharków i nutelli przełożyć do tortownicy i wyrównać. Blaszkę wstawić do lodówki na około 20 minut. Żelatynę zalać gorąca wodą i czekać aż się rozpuści. Śmietanę ubić z cukrem pudrem i pastą waniliową na sztywno. Dodać ser i mieszać mikserem aż składniki dobrze się połączą. Wlać żelatynę i wymieszać. Masę serową włożyć na przygotowany spód i wyrównać, znów blaszkę wstawić do lodówki. Dwie galaretki zalać gorącą wodą i mieszkać aż się rozpuszczą. Odstawić do całkowitego ostygnięcia. Owoce osączyć i zmiksować w blenderze na mus. Wlać ostudzoną galaretkę i wymieszać. Lekko tężejący mus z owoców wylać na wierzch ciasta i deser wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny (najlepiej na noc).