Wymyśliły ją sobie członkinie Koła Gospodyń Wiejskich w Gębicach.
Jak postanowiły, tak zrobiły. - Jesteśmy dumne - mówi Sylwia Suchanecka, przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich w Gebicach.
Podczas Kiermaszu Wielkanocnego w Pępowie promowały swoje dzieło - książkę „Kuchnia Gębicka”, którą wydało Centrum Rozwoju Gminy Pępowo. Kobiety zdradziły w niej swoje skarby - przepisy na najlepsze dania kuchni wielkopolskiej.
- „Kuchnia Gębicka” jest uwieńczeniem inicjatywy nieformalnej kobiet z KGW w Gębicach. Panie poszukując sposobu na integrację lokalnej społeczności stwierdziły, że najlepiej będzie zrobić to, w czym czują się najlepiej - przygotowaniu i podaniu potraw według przepisów głęboko zakorzenionych w lokalnych tradycjach kulinarnych. W pierwszej kolejności urządziły zbiórkę przepisów z zeszytów kuchennych, czyli zapisków zbieranych w domach i przekazywanych z matek na córki - mówi Jarosław Lisiecki z CRGP, który zredagował książkę.
Wszystkie przepisy zostały wypróbowane i przygotowane podczas specjalnej imprezy. Podczas niej wykonano zdjęcia do książki. Również podczas promocji członkinie koła częstowały pysznymi ciastami, na które przepisy znalazły się w wydawnictwie. Sylwia Suchanecka z KGW przyznaje, że ona i jej koleżanki podzieliły się z czytelnikami swoimi skarbami.
- To nie są żadne wymyślne potrawy. Większość, to rzeczy proste, sprawdzone, robione w domach z pamięci, czy przepisy brane ze starych, często pożółkłych świstków papieru. To taka normalna wielkopolska kuchnia, czasem trochę unowocześniona - mówi zachęcając do zajrzenia do „Kuchni Gębickiej”.
Książkę można kupić w CRGP.