Przywożone do sklepów jaja trafiają do lodówki lub na zwykłe półki. Zaniepokojony czytelnik obawia się, że przez te ,,upały" kupi nieświeże.
– Przy letnich temperaturach jajka powinny trafiać do lodówek. Dzięki temu będą dłużej świeże i nie będziemy mieli obaw, że się popsują. Ale nie martwmy się, gdy zobaczymy pudełko na zwykłej sklepowej półce. W wielu sklepach znajdują się klimatyzacje, które utrzymują temperaturę na stałym poziomie – a to ma ogromny wpływ na jajka. Po zakupie pudełka najważniejsze jest to, aby włożyć je jak najszybciej do lodówki – wyjaśnia gostyński dietetyk Izabela Gościańska.
Nadzór sanitarny nad jajami w sprzedaży, prowadzi Państwowa Inspekcja Sanitarna. Fermy kur nadzorowane są natomiast przez Inspekcję Weterynaryjną. W powiecie gostyńskim urzędową kontrolę i monitoring prowadzi Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna w Gostyniu, która zajmuje się pobieraniem próbek jaj z obrotu detalicznego i hurtowego.
Jajka badane są w kierunku zanieczyszczeń mikrobiologicznych – sprawdzana jest obecności bakterii Salmonella na powierzchni skorupki i we wnętrzu jaj. W 2017 roku przebadano 4 próbki jaj z różnych miejsc sprzedaży, natomiast w roku bieżącym do chwili obecnej poddano 2 próbki. Jak podaje gostyński Sanepid, na lokalnym rynku nie wystąpiły skażone jaja.
UWAGI DLA KONSUMENTÓW
- Jeśli jaja mają być przechowywane przez dłuższy czas, nie mogą być poddane procesom mycia, z uwagi na możliwość powstania mikrouszkodzeń skorupki, co może prowadzić do wtórnego zakażenia wnętrza jaja.
- Jaja należy przechowywać w stałej temperaturze do 10oC, najlepiej w urządzeniu chłodniczym. Podczas przechowywania, jaja nie powinny bezpośrednio stykać się z innymi środkami spożywczymi.
- Ze względu na fakt, iż jaja bywają zakażone bakterią Salmonella na powierzchni skorupki, bądź we wnętrzu, proponuje się przed wybiciem w warunkach domowych i innych, wyparzenie ich. Wyparzanie polega na potraktowaniu jaja wrzącą wodą przez kilkanaście do kilkudziesięciu sekund. Proces ten nie będzie skuteczny, jeśli jajo jest zakażone we wnętrzu.