reklama

Sprawdzone przepisy na dania przygotowane w garnku elektrycznym

Opublikowano:
Autor:

Sprawdzone przepisy na dania przygotowane w garnku elektrycznym - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kobieta i dziecko

Chcesz przenieść codzienne gotowanie na zupełnie inny poziom, a tym samym zaoszczędzić czas i zapewnić sobie wyższy komfort pracy? W takim razie koniecznie postaw na garnki elektryczne! Sprawdź, czym są oraz jakie potraw można w nich przygotować i stań się prawdziwym wirtuozem gotowania bez większego wysiłku!

 

Rodzaje garnków elektrycznych

Spośród garnków elektrycznych możemy wyróżnić m.in. multicookery, wolnowary, szybkowary czy nawet zupowary. Te pierwsze są stosunkowo tanie, niewielkie – znajdująca się w nich misa rzadko jest większa niż 5 litrów – i wszechstronne. Mogą Ci posłużyć do przygotowywania śniadań, obiadów, kolacji i deserów, a wszystko to w dość krótkim czasie, ale co ważniejsze, bez Twojej ingerencji w czasie gotowania.

Wolnowary mają podobny zakres zastosowań, choć należy liczyć się z dłuższym czasem przyrządzania potraw. Gotowane w niskiej temperaturze będą jednak smakować lepiej oraz zachowają więcej składników odżywczych.

Ryżowary zachwycą wszystkich miłośników sushi oraz tych, którzy borykają się z trudnościami przygotowania ryżu na sypko, zaś zupowary pozwolą ugotować pyszną i aromatyczną zupę w maksymalnie prosty sposób. Zwróć też uwagę na wysoce funkcjonalne garnki elektryczne o bardzo dużej pojemności – nawet do 27 litrów – w których ugotujesz obiad dla wielu osób, a także zagotujesz słoiki z przetworami!

garnek

Wołowina z chilli z wolnowaru

  • 1 kilogram wołowiny,

  • 1 duża cebula,

  • 3 ząbki czosnku,

  • 1 papryczka chilli,

  • 200-300 ml bulionu wołowego,

  • marchewka,

  • 2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,

  • 1 puszka pomidorów krojonych,

  • 2 puszki fasoli czerwonej,

  • ryż do podania.

  • Pokrój na kostkę cebulę, wołowinę i marchew, posiekaj papryczkę chilli, a czosnek przeciśnij przez praskę. Włóż wszystkie składniki z wyłączeniem wołowiny i fasoli do wolnowaru i wymieszaj, a następnie dodaj mięso. Ustaw wybrany przez siebie program gotowania i pozostaw na wyznaczony czas – nie musisz pamiętać o nadzorze potrawy, ponieważ urządzenie samo się wyłączy w odpowiednim momencie. Do gotowego dania dodaj fasolę i wymieszaj. Podawaj z ryżem.

    Bigos z garnka elektrycznego

    Bigos, którego nie trzeba ciągle pilnować i mieszać? Z multicookerem to możliwe! Do jego wykonania potrzebne Ci będą:

    • 1,5 kg kapusty kiszonej,

  • 0,5 kg wieprzowiny

  • 0, kg kiełbasy

  • 100 g koncentratu pomidorowego

  • duża cebula

  • 1 duża pietruszka

  • garść suszonych śliwek

  • garść grzybów suszonych

  • 2 ząbki czosnku

  • majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz

  • pół szklanki wytrawnego wina czerwonego

  • 50 ml oleju roślinnego

  • Najpierw podsmaż pokrojone w kostkę mięso i cebulę na programie podsmażania – nie musisz zamykać w tym celu pokrywy. Po zakończeniu obsmażania dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie je wymieszać. Wybierz program duszenia i ustaw go na godzinę. Po tym czasie bigos będzie gotowy do spożycia!

    Biszkopt z multicookera na deser!

    Do wykonania biszkoptu potrzebujesz:

    • 5 jajek,

  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej,

  • 1 szklanka cukru,

  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego,

  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

  • łyżka octu,

  • opcjonalnie łyżka kakao.

  • Oddziel żółtka od białek – białka ubij na sztywną pianę i dodaj do nich cukier i cukier wanilinowy, delikatnie mieszając, żółtka zaś roztrzep z octem. Następnie żółtka dodaj do białek i delikatnie wymieszaj. Kolejno dodaj mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz kakao, jeśli chcesz uzyskać ciemniejszy biszkopt. Masę wlej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą misy multicookera i ustaw program wypiekania na 50 minut.

    Udostępnij na:
    Facebook
    wróć na stronę główną

    ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

    e-mail
    hasło

    Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE