Chcesz przenieść codzienne gotowanie na zupełnie inny poziom, a tym samym zaoszczędzić czas i zapewnić sobie wyższy komfort pracy? W takim razie koniecznie postaw na garnki elektryczne! Sprawdź, czym są oraz jakie potraw można w nich przygotować i stań się prawdziwym wirtuozem gotowania bez większego wysiłku!
Rodzaje garnków elektrycznych
Spośród garnków elektrycznych możemy wyróżnić m.in. multicookery, wolnowary, szybkowary czy nawet zupowary. Te pierwsze są stosunkowo tanie, niewielkie – znajdująca się w nich misa rzadko jest większa niż 5 litrów – i wszechstronne. Mogą Ci posłużyć do przygotowywania śniadań, obiadów, kolacji i deserów, a wszystko to w dość krótkim czasie, ale co ważniejsze, bez Twojej ingerencji w czasie gotowania.
Wolnowary mają podobny zakres zastosowań, choć należy liczyć się z dłuższym czasem przyrządzania potraw. Gotowane w niskiej temperaturze będą jednak smakować lepiej oraz zachowają więcej składników odżywczych.
Ryżowary zachwycą wszystkich miłośników sushi oraz tych, którzy borykają się z trudnościami przygotowania ryżu na sypko, zaś zupowary pozwolą ugotować pyszną i aromatyczną zupę w maksymalnie prosty sposób. Zwróć też uwagę na wysoce funkcjonalne garnki elektryczne o bardzo dużej pojemności – nawet do 27 litrów – w których ugotujesz obiad dla wielu osób, a także zagotujesz słoiki z przetworami!
Wołowina z chilli z wolnowaru
-
1 kilogram wołowiny,
1 duża cebula,
3 ząbki czosnku,
1 papryczka chilli,
200-300 ml bulionu wołowego,
marchewka,
2-3 łyżeczki koncentratu pomidorowego,
1 puszka pomidorów krojonych,
2 puszki fasoli czerwonej,
ryż do podania.
Pokrój na kostkę cebulę, wołowinę i marchew, posiekaj papryczkę chilli, a czosnek przeciśnij przez praskę. Włóż wszystkie składniki z wyłączeniem wołowiny i fasoli do wolnowaru i wymieszaj, a następnie dodaj mięso. Ustaw wybrany przez siebie program gotowania i pozostaw na wyznaczony czas – nie musisz pamiętać o nadzorze potrawy, ponieważ urządzenie samo się wyłączy w odpowiednim momencie. Do gotowego dania dodaj fasolę i wymieszaj. Podawaj z ryżem.
Bigos z garnka elektrycznego
Bigos, którego nie trzeba ciągle pilnować i mieszać? Z multicookerem to możliwe! Do jego wykonania potrzebne Ci będą:
-
1,5 kg kapusty kiszonej,
0,5 kg wieprzowiny
0, kg kiełbasy
100 g koncentratu pomidorowego
duża cebula
1 duża pietruszka
garść suszonych śliwek
garść grzybów suszonych
2 ząbki czosnku
majeranek, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz
pół szklanki wytrawnego wina czerwonego
50 ml oleju roślinnego
Najpierw podsmaż pokrojone w kostkę mięso i cebulę na programie podsmażania – nie musisz zamykać w tym celu pokrywy. Po zakończeniu obsmażania dodaj wszystkie pozostałe składniki i dokładnie je wymieszać. Wybierz program duszenia i ustaw go na godzinę. Po tym czasie bigos będzie gotowy do spożycia!
Biszkopt z multicookera na deser!
Do wykonania biszkoptu potrzebujesz:
-
5 jajek,
1 szklanka mąki ziemniaczanej,
1 szklanka cukru,
2 łyżeczki cukru wanilinowego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
łyżka octu,
opcjonalnie łyżka kakao.
Oddziel żółtka od białek – białka ubij na sztywną pianę i dodaj do nich cukier i cukier wanilinowy, delikatnie mieszając, żółtka zaś roztrzep z octem. Następnie żółtka dodaj do białek i delikatnie wymieszaj. Kolejno dodaj mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia oraz kakao, jeśli chcesz uzyskać ciemniejszy biszkopt. Masę wlej do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą misy multicookera i ustaw program wypiekania na 50 minut.