Sól ziołowa „Siekieradka”, którą w tym roku oferuje swoim sympatykom Stowarzyszenie Ziołowieś Pępowo, została wyróżniona w XVI edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” na najlepszy regionalny i lokalny produkt żywnościowy oraz na najlepsze danie i potrawę regionalną i lokalną.
Konkurs odbywał się na Starym Rynku w Poznaniu. Powiat gostyński reprezentowało pępowskie stowarzyszenie. „Ziołowieś” zaproponowała herbatę na brzuch i „Siekieradkę”. I to właśnie ta nowość zyskała uznanie jury i otrzymała wyróżnienie w kategorii inne produkty regionalne.
Głównym celem konkursu jest identyfikacja i promocja polskich produktów regionalnych, osadzonych głęboko w polskiej tradycji i od lat wytwarzanych tymi samymi metodami i według tych samych receptur. Ważne jest znalezienie i zachowanie narodowych specjałów, zanim odejdą w zapomnienie, wyparte przez „szybką” przemysłową żywność. Istotne także jest zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich, zwłaszcza tych o niekorzystnych warunkach gospodarowania, do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu, a także – po wstąpieniu Polski do Unii Europejskiej – przygotowanie ich producentów do ubiegania się o ochronę zgodną z ustawodawstwem unijnym. (źródło: Polska Izba Produktu Regionalnego)