Węch jest bardzo niedoceniany. Powonienie jest nieodłączną częścią zmysłu smaku. To dzięki zapachowi można w pełni poczuć walory potrawy. Równocześnie węch jest świetnym środkiem ostrożności. Zepsute produkty, niebezpieczne substancje czy niezdrową żywność można z łatwością wyczuć. Ludzie lubią otaczać się pięknymi zapachami, dlatego stworzyli perfumy i… okap gastronomiczny.
Pochłaniacze gastronomiczne mają jedno, ważne zadanie - ukryć niepożądane zapachy przed nosem gości. To zapach jest pierwszym bodźcem, z którym styka się klient. Brzydki i drażniący może szybko zniechęcić i doprowadzić do pustej sali. Dlatego tak istotny, z punktu widzenia rozwoju marki gastronomicznej, jest profesjonalny okap gastronomiczny, który znajdziesz w internetowych sklepach z wyposażeniem np. w sklepie Technica.
Pochłaniacz gastronomiczny - must have każdej kuchni
Na rynku znajduje się wiele okapów gastronomicznych. Stanowią nieodłączny element wyposażenia kuchni. Pełnią wiele istotnych funkcji:
- pochłaniają nieprzyjemne zapachy
- oczyszczają powietrze z tłuszczu
- odprowadzają ciepło i dym z pomieszczenia
- pomagają utrzymać czystość.
Profesjonalny okap kuchenny zdecydowanie wpływa na komfort pracy oraz na jakość wydawanych produktów. Brak nieprzyjemnych zapachów sprawia, że goście chętniej spędzają czas w lokalu i więcej zamawiają. Za pomocą niedrogiego sprzętu możesz sprawić, że zwiększą się obroty w Twojej gastronomii.
Dopasuj okap do swojej gastronomii
Często są niedoceniane. Stojąc przed wyborem dobrego okapu, musisz odpowiedzieć sobie na kilka pytań:
- jaki rozmiar? Aby dobrze spełniać swoją rolę, pochłaniacz musi być dopasowany do urządzeń gastronomicznych. Zwykłe kuchenki czy grille nie wymagają szczególnych zmian, ale piec konwekcyjno - parowy już tak. Okap gastronomiczny znajdujący się nad piecem, musi być o kilkadziesiąt centymetrów od niego większy.
- jaka wydajność? Konieczne jest dopasowanie mocy okapu do powierzchni, którą ma oczyszczać.
- jaki rodzaj? Na etapie planowania wyposażenia i projektu wentylacji musisz zdecydować, gdzie będą znajdowały się sprzęty kuchenne, a co za tym idzie jaki rodzaj okapu będziesz musiał kupić. Na rynku istnieją zarówno przyścienne, jak i centralne pochłaniacze.
- jakie dodatki? Wielką zaletą okapu jest wbudowane źródło światła. Ułatwia to pracę oraz sprzątanie, co przekłada się na dłuższy żywot sprzętu.
- jakie filtry? To one pełnią najważniejszą funkcję w okapie - pochłaniają wszelkie zabrudzenia i nie pozwalają im osadzać się w szybie wentylacyjnym czy na meblach. Jednak, żeby zachować ich właściwości, muszą być często wymieniane.
- jak głośny? Długotrwały hałas może być szkodliwy dla pracowników.
Jaki profesjonalny okap kuchenny wybrać?
Wybór okapu uzależniony jest od rozmieszczenia urządzeń w kuchni. Wyróżnia się: okap gastronomiczny przyścienny i centralny.
Okap przyścienny charakteryzuje się tym, że jest przymocowany do ściany. Znajduje się bezpośrednio nad ciągiem kuchennym.
Okap gastronomiczny centralny stanowi rozwiązanie dla tych kuchni, w których urządzenia kuchenne znajdują się na środku pomieszczenia.
Oba sprzęty dzieli przede wszystkim konstrukcja i sposób, w jaki zostały zbudowane.
Planując zabudowę kuchenną, warto mieć na uwadze plany budynku. Przyłącz okapu, nie zawsze jest możliwy w miejscu, w którym zaplanował projektant. Warto mieć to na uwadze i oszczędzić sobie ewentualnego remontu.
Wśród producentów wyróżnia się znacząco marka Stalgast. W rozsądnej cenie można znaleźć porządne urządzenie, które będzie świetnie spełniać swoją funkcję.