Pączki pieczone - lżejsza wersja tradycyjnych pączków, idealna dla osób dbających o linię
Składniki: pół kilograma mąki, pół kostki drożdży, 100 g masła, 6 żółtek, 50 g cukru, 250 ml mleka, cukier waniliowy, powidła śliwkowe lub inny gęsty dżem, czy konfitura.
Wykonanie: Z ciepłego mleka, odrobiny cukru, 2 łyżek mąki i drożdży przygotowujemy rozczyn. Odstawiamy go na kilka minut, by zaczął "pracować". W tym czasie resztę cukru i żółtek ucieramy na jednolitą masę (można mikserem lub tzw. rózgą kuchenną). Masło roztapiamy i studzimy.
Gdy wszystko mamy już gotowe, szykujemy dużą miskę, do której wlewamy rozczyn, żółtka, masło i dodajemy mąkę. Zaczynamy wyrabiać ciasto - - można mikserem i "hakiem" do ciasta drożdżowego lub po prostu drewnianą łyżką. Powinno ono być jednolite, dosyć klejące, ale to się zmieni, gdy wyrośnie. Im "luźniejsze" ciasto, tym pączki będą delikatniejsze. Przykrywamy je ściereczką i odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - na około 1 godzinę.
Gotowe ciasto można jeszcze delikatnie wyrobić - gdy jest jednak zbyt lepkie - dodając odrobinę mąki, ale nie za dużo - bo będą twarde. Formujemy je dowolnie – rozwałkowując i wycinając lub odrywając małe kawałki. a środek kładziemy łyżeczkę nadzienia. Dokładnie zalepiamy, by nic nie wyciekło i formujemy kulkę.
Gotowe odkładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i zostawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
Pieczemy w180 stopni (góra dół) przez około 13 minut. Gotowe, jeszcze lekko ciepłe, polewamy lukrem i posypujemy, czym lubimy.
Faworki (chruściki) - lekkie, kruche i posypane cukrem pudrem, idealne do chrupania przez cały dzień
Składniki: 400 g mąki, 150 g kwaśnej śmietany 12 lub 18%, 4 żółtka, 1 łyżka masła, szczypta soli, 1 łyżka octu lub spirytusu, olej, cukier puder.
Wykonanie: Mąkę, sól i masło wkładamy do miski i wyrabiamy do momentu powstania kruszonki. Do niej dodajemy żółtka, śmietanę i spirytus lub ocet. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowe ciasto dzielimy na dwie porcje, każdą osobno zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na 20 minut lub do lodówki na godzinę.
Do szerokiego garnka lub głębokiej patelni wlewamy olej. Warstwa powinna mieć co najmniej 3 cm wysokości. Olej powoli nagrzewamy, a w tym czasie wyjmujemy schłodzone ciasto pojedynczo. Pierwszą część wałkujemy na bardzo cienki placek, posypując ciasto i stolnicę odrobina mąki. Następnie kropimy ją, nożem lub radełkiem, na paski o wymiarzach 2x7 cm. Na środku każdego paska robimy nacięcie i zawijamy faworek. Tak przygotowane ciastka smażymy z obu stron na nagrzanym oleju, aż zrobią się jasno złote. Z drugą porcją robimy to samo.
Usmażone faworki odkładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem. Przestudzone posypujemy cukrem pudrem używając do tego sitka.
Donuty - amerykańskie pączki z dziurką, w różnych kolorach i smakach
Składniki: 30 g świeżych drożdży, 80 g cukru, 200 ml mleka, 4 żółtka, 70 g masła, odrobina soli, 500 g mąki pszennej.
Wykonanie: Ciepłe, ale nie gorące mleko mieszamy z drożdżami i odrobiną cukru - zostawiamy, by zaczęło pracować. Następnie dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto. Zostawiamy na około godzinę do wyrośnięcia. Gdy będzie gotowe - rozwałkowujemy na grubość 1,5 cm. Wycinamy kółka, a następnie w ich środku dziurki (kieliszkiem). Zostawiały na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Smażymy na głębokim tłuszczu lub w piekarniku. Gotowe można dowolnie polukrować i posypać czym lubimy.
Pączki serowe - delikatne i puszyste, z dodatkiem twarogu, często pieczone zamiast smażone
Składniki: 220 g mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 2 jajka, 300 g serka homogenizowanego waniliowego, olej, cukier puder.
Wykonanie: W szerokim garnku lub na wysokiej patelni powoli rozgrzej olej. Jego warstwa powinna mieć około 4 cm wysokości.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól, jajka i serek homogenizowany wkładamy do miski i mieszamy do uzyskania jednolitego, gęstego ciasta. Porcje ciasta nabieramy na łyżkę i wkładamy do rozgrzanego oleju. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Obsmażone pączusie odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Lekko przestudzone posypujemy cukrem pudrem.