Składniki: 4 nogi kurczaka, 2 pęczki włoszczyzny, pół selera, pęczek lubczyku, 6 jajek ugotowanych na twardo, pół puszki zielonego groszku, sól, pieprz, 6 łyżeczek żelatyny, ziele angielskie, liść laurowy, pęczek natki pietruszki
Wykonanie: Nogi kurczaka i obrane warzywa zalewam zimną wodą - tak, by przykryć wszystkie składniki. Dodaję kilka ziaren ziela angielskiego oraz liści laurowych. Gotuję rosół. Pod koniec gotowania dodaję pęczek lubczyku, pieprz i sól. Ugotowane mięso wyjmuję i studzę. Oddzielam od kości i kroję na kawałki. Na drobną kostkę siekam też ugotowaną marchewkę. Na dnie małych foremek (mogą być też filiżanki lub kubeczki po jogurtach) wysypuję posiekaną pietruszkę i układam plasterek jajka. Na to wsypuję garść mięsa i marchewki (możemy też wykorzystać do tego seler i pietruszkę). Na końcu wsypuję zielony, odcedzony groszek. Żelatynę moczę w szklance zimnego rosołu. Rosół (około 1,5 litra) przecedzam, podgrzewam, jeśli zachodzi potrzeba - doprawiam i mieszam z żelatyną. Studzę. Tak przygotowanym rosołem zalewam ostrożnie zawartość foremek i wstawiam do lodówki do stężenia. Przed wyjęciem galarety na półmisek przecieram ścianki czymś gorącym lub wkładam na moment do gorącej wody.