Czas jesienno-zimowy jest sprawdzianem dla naszego organizmu - mniejsza dawka słońca, mniej sezonowych warzyw i owoców, krótsze dni, zmienne temperatury, a do tego jeszcze ostatnio niebezpieczny zaraźliwy wirus krążący w powietrzu. Jak wzmocnić naszą odporność domowymi sposobami? Jak dodać sobie energii? Czym wzbogacać codzienną dietę? Podpowiadamy.
W naszym organizmie skończyły się letnie rezerwy, które uzupełnialiśmy jedząc letnie owoce i warzywa. A witaminy są przecież najważniejsze.
- Trzeba je wprowadzać do organizmu, bo sama żywność takich dawek nam nie zapewni - uważa Izabela Świerczyńska, naturoterapeuta.
Jej zdaniem, październik jest okresem przeziębieniowym i grypowym właśnie dlatego, że przestaliśmy uzupełniać witaminy z pożywienia, a jeszcze nie zaczęliśmy ich suplementować. (...)
Jako fitoterapeuta poleca wspomaganie się naparami z ziół. Przede wszystkim tymi wirusobójczymi. Najlepiej, aby zioła dobierała wykwalifikowana osoba w sklepie zielarskim. Jeżeli ktoś nie chce kupować pojedynczych opakowań, to w zielarniach są mieszanki ziół przeciwwirusowych, kompozycje syropów uodparniających i wiele innych produktów podnoszących wydolność i odporność organizmu.
Na prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego wpływ ma wiele czynników środowiskowych. Zdaniem dietetyk Agaty Szalewskiej, jedynym z najważniejszych czynników jest odpowiedni sposób żywienia. Niedobory składników diety mogą wpływać na zwiększoną podatność na zakażenia, a odpowiednio zbilansowana dieta pomaga wzmacniać odporność.
Po jakie produkty sięgać? O tym w bieżącym Życiu Gostynia. Do kupienia także on-line - KLIK.