Prezentujemy przepis na przystawkę polędwiczki w zalewie autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich w Głuchowie zgłoszony do konkursu "Dobre Smaki Powiatu". Aby oddać głos na ten przepis wyślij sms o treści gostynska.4 pod numer 71051 (koszt sms 1,23 zł z VAT) lub przynieś kupon do redakcji "Życia Gostynia", ul. Kolejowa 15 lub Starostwa Powiatowego w Gostyniu, ul. Wrocławska 256.
Składniki:
- 1 ½ kg polędwiczki wieprzowej;
- sól;
- pieprz;
- mąka;
- bułka tarta.
Polędwiczki pokrój w plastry, rozgnieść lekko ręką, posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące, jajku i bułce i usmażyć.
Zalewa:
- 6 szklanek wody;
- 1 szklanka octu;
- 1 szklanka oliwy;
- 6 łyżek cukru;
- 2 łyżki soli;
- 1 koncentrat pomidorowy Pudliszki;
- 3 cebule;
- ziele angielskie;
- liść laurowy.
Zalewę zagotować i ostudzić. Następnie zalać polędwiczki pozostawić na dwa dni w lodówce. Podawać z pokrojoną bagietką posmarowaną masłem gostyńskim.
Przeczytaj również: wchodzą nowe tablice rejestracyjne w innym kolorze