Prezentujemy przepis na gulasz z kiełbasą i papryką autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich "Czarkowianki" w Czarkowie zgłoszony do konkursu "Dobre Smaki Powiatu". Aby oddać głos na ten przepis wyślij sms o treści gostynska.5 pod numer 71051 (koszt sms 1,23 zł z VAT) lub przynieś kupon do redakcji "Życia Gostynia", ul. Kolejowa 15 lub Starostwa Powiatowego w Gostyniu, ul. Wrocławska 256.
Składniki:
- 50 g słoniny;
- 100 g cebuli;
- 500 g kiełbasy biskupiańskiej Zakład Mięsny Marian Kaczmarek z Pępowa;
- 2 żółte papryki;
- 2 czerwone papryki;
- 500 g pomidorów;
- 2 łyżki słodkiej papryki;
- szczypta ostrej papryki;
- 1/2 łyżeczka tymianku;
- szczypta cukru;
- sól;
- 1/8 l kwaśnej śmietany.
Sposób przygotowania:
Słoninę i cebulę kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w plasterki o grubości 1 cm. Paprykę myjemy, czyścimy i kroimy w dużą kostkę.
Na dużym ogniu topimy słoninę, tak aby zrobiły się skwarki. Dodajemy kiełbasę, cebulę i smażymy, mieszając, 5-7 minut. Dodajemy przyprawy, cukier i pomidory. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez około 10 minut. Na końcu dodajemy pokrojoną paprykę i dusimy przez kolejne 5 minut. Przed podaniem doprawiamy solą i kwaśną śmietaną, mieszamy.
Efekt powinien być gęsty, pachnący pomidorami i papryką.
Do gulaszu proponujemy podać szklankę soku z jabłek "Jabłko Adama" z Gospodarstwa Sadowniczego Kulczak. Potrawa najlepiej smakuje z chlebem razowym Piekarnia Ciastkarnia Ciążyńscy i masłem gostyńskim Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu.
Dowiedze się także: ktoś wysypał zboże przed kancelarią i sądem