Prezentujemy przepis na domek piernikowy autorstwa Koła Gospodyń Wiejskich w Chumiętkach zgłoszony do konkursu "Dobre Smaki Powiatu". Aby oddać głos na ten przepis wyślij sms o treści gostynska.3 pod numer 71051 (koszt sms 1,23 zł z VAT) lub przynieś kupon do redakcji "Życia Gostynia", ul. Kolejowa 15 lub Starostwa Powiatowego w Gostyniu, ul. Wrocławska 256.
Składniki:
- 600g mąki pszennej;
- 1 jajko;
- 250g masła;
- 250g miodu Pszczeli bukiet - Pasieka KORAL;
- 150g cukru;
- 30g kakao;
- przyprawa do piernika, cynamon (w zależności od uznania);
- 1 łyżeczka sody.
Przygotowanie:
Miód zagotować z masłem i cukrem, wystudzić i wymieszać z jajkiem. Do mąki dodać sodę, kakao, przyprawy oraz masę miodową i wszystko razem zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość 6 mm na blacie wysypanym mąką, wyciąć ściany i dach oraz dekoracje. Piec ok.15 minut w 180 stopniach. Upieczone i wystudzone części sklejać lukrem i związać wstążeczką, ozdobić.
Czytaj także: koła gospodyń wnioskują o duże pieniądze