Probiotyki i leki probiotyczne
Probotyki i leki probiotyczne to produkty, w których składzie znajdują się różnego rodzaju mikroorganizmy identyczne z tymi wyścielającymi jelita zdrowego człowieka. Ich receptury zazwyczaj oparte są na pałeczkach kwasu mlekowego (Lactobacillus), bakteriach beztlenowych (Bifidobacterium) oraz czystych kulturach drożdży (Saccharomyces Boulardi). Do ich najważniejszych funkcji należą przywrócenie równowagi mikrobiomu jelit, tworzenie na ich ścianie specjalnej warstwy ochronnej, przyspieszanie procesów metabolicznych oraz wspomaganie pracy całego układu pokarmowego. Po produkty tego typu warto sięgać każdego dnia, ale polecane są zwłaszcza w okresach zaburzeń równowagi mikroflory bakteryjnej, czyli:
- w czasie antybiotykoterapii, a także kilka tygodni po jej zakończeniu;
- podczas infekcji wirusowej lub bakteryjnej, w której trakcie występuje ostra biegunka;
- przy infekcjach pochwy;
- przed wyjazdem do krajów stref tropikalnej lub subtropikalnej w ramach ochrony przed biegunką podróżnych;
- w czasie ciąży;
- w okresach spowolnionej pracy układu odpornościowego.
Warzywa i owoce
Regularne spożywanie owoców i warzyw to znany sposób na dostarczenie organizmowi niezbędnych mu witamin, minerałów oraz innych pozytywnie nań oddziałujących mikroelementów. Tego rodzaju produkty charakteryzują się niską kalorycznością, dużą zawartością wody oraz bogactwem błonnika, sodu i wapnia, dzięki którym mają bardzo dobry wpływ na cały układ pokarmowy, w tym również pracę jelit. Częste nakładanie owoców i warzyw na talerz zapewni nam jednak nie tylko usprawnienie procesów trawiennych, ale wzmocni także nasz układ odpornościowy oraz sprawi, że szybko poczujemy się zdrowsi i pełni energii.Do warzyw, które szczególnie polecane są w kontekście poprawy kondycji jelit, należą przede wszystkim zielony groszek, soczewica, fasola, por, cebula i szparagi. Z owoców zaś najlepiej sprawdzają się banany, jagody, cytrusy, maliny i truskawki.
Kiszonki
Produkty fermentowane są niezwykle bogatym źródłem naturalnych probiotyków, które doskonale chronią nasze jelita przed niebezpiecznym wyjałowieniem. Dodatkowo tego rodzaju drobnoustroje pobudzają również enzymy odpowiedzialne za procesy trawienne, tym samym wspomagając pracę całego układu metabolicznego. Dostarczają nam także mnóstwa niezbędnych witamin i minerałów, z których najważniejsze to witaminy C, A, K, witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, fosfor i potas.Zaleca się regularne spożywanie takich kiszonek jak ogórki kiszone, kiszona kapusta, kombucha, zakwas z buraków oraz kwas chlebowy.
Produkty pełnoziarniste
Produkty pełnoziarniste charakteryzują się dużą zawartością zarodków zbóż i otrębów, które są niezwykle bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B, selenu, cynku, żelaza i magnezu. To właśnie dzięki tym związkom chemicznym wyroby z pełnego ziarna nie tylko mają zbawienny wpływ na pracę jelit, ale wzmacniają również nasze serce, włosy, skórę i paznokcie.Produkty pełnoziarniste powinny być stałym elementem naszej diety. Do tych najczęściej wykorzystywanych w kuchni należą pieczywo razowe i graham, kasze gryczana, jaglana i owsiana, a także makaron pełnoziarnisty.