reklama

Jak dobrze znacie Wielkopolskę od kuchni (i nie tylko)? Quiz dla prawdziwych, wielkopolskich smakoszy

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: jarocinska.pl

Jak dobrze znacie Wielkopolskę od kuchni (i nie tylko)? Quiz dla prawdziwych, wielkopolskich smakoszy - Zdjęcie główne

Pyry z gziką | foto jarocinska.pl

reklama
Udostępnij na:
Facebook
HistoriaJak "po naszymu" nazywają się dania najbardziej charakterystyczne dla wielkopolskiej kuchni? Sprawdźcie w naszym quizie, ile wiecie na temat naszej regionalnej kuchni i gwary.
reklama

Wielkopolska słynie z wielu pysznych dań. Kultowa kaczka z pyzami i czerwoną kapustą oraz "pyry z gziką" to tylko początek długiej listy potraw, które potrafią zachwycić podniebienie. Czy znacie jednak gwarowe nazwy produktów spożywczych i dań charakterystycznych dla kuchni wielkopolskiej? Sprawdźcie się w naszym quizie.  

Znasz nazwy typowo wielkopolskich potraw?

Mieszkasz w Wielkopolsce, złośliwie niekiedy zwanej „Pyrlandią”? W takim razie ten quiz nie powinien Ci sprawić kłopotu. Wszyscy poznaniacy wiedzą, co to są „kluchy na łachu”, niekiedy zwane „na gaciach”, ale czy znasz nazwy innych potraw?

Co to jest myrdyrda?

Ciasto na naleśniki
Zasmażka
Przyrumieniona tarta bułka

Co to za potrawa - ślepe ryby?

Filet rybny - najczęściej halibut
Tusza rybna (ryba bez głowy)
Zupa ziemniaczana

Szabelek to nic innego jak:

Fasolka szparagowa
Owoce z przydrożnych drzew z tzw. szabru
Zupa warzywna

Co to jest leberka?

Wątrobianka
Pasztetowa
Obie odpowiedzi są prawidłowe

Młodzie to po poznańsku:

Młode warzywa (nowalijki)
Pierwszy zbiór jabłek (papierówki)
Drożdże

Co to są świętojanki?

Czerwone porzeczki
Białe porzeczki
Obie odpowiedzi są prawidłowe

Szneka z glancem to:

Lukrowana szarlotka
Lukrowana drożdżówka
Lukrowana bułka z nadzieniem np. jagodzianka

Faryna to poznańskie określenie na:

Cukier
Deser na bazie budyniu
Główne danie obiadowe

Eintopf to:

Zupa warzywna z mięsem lub boczkiem
Rolady wieprzowe
Pieczeń wołowa

Co to jest chabas?

Słodki deser
Postna polewka
Mięso

Betki to po poznańsku:

Małe klopsy
Plasterki kiełbasy
Grzyby

Redyski to:

Pomidory
Rzodkiewki
Czerwona papryka

Klemy to nic innego jak:

Cukierki krówki
Landrynki
Cukierki kukułki

Szagówki to „po naszemu”:

Kopytka
Placki ziemniaczane
Płaskie kotlety mielone

Korbol to:

Dynia
Tanie wino
Obie odpowiedzi są prawidłowe

Fefermyncki to poznańskie określenie na:

Cukierki miętowe
Zawiesina na rosole
Lane kluski

Chruściki to nic innego jak:

Kruche ciastka w formie gałązek
Ogólna nazwa twardych ciastek
Faworki

Parzybroda to przecież:

Gorący kawałek pieczonego mięsa
Napój alkoholowy, tzw. grog
Zupa z kapusty włoskiej
reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo