Zwykłe aluminium
Jest to aluminium, które nie jest anodowane na twardo i nie posiada żadnej powłoki. Warto też wspomnieć o tym, że jeśli korzysta się na co dzień z szybkowaru, to najlepsze kuchenki w jego przypadku wykonane są właśnie ze zwykłego aluminium.
Zwykłe aluminium z ceramiczną powłoką zapobiegającą przywieraniu
Mowa tu o naczyniach wykonanych z grubego aluminium z podstawą ze stali nierdzewnej, dzięki czemu mogą być również używane z płytami indukcyjnymi. W ich przypadku często stosuje się ekologiczne metody produkcji.
Zwykłe aluminium z nieprzywierającą powłoką teflonową/PTFE
Aluminium w takim wariancie nie przechodzi przez proces hartowania i wzmacniania, przez który przechodzi aluminium anodowane. Nie oznacza to jednak, że korzystanie z takiego naczynia mija się z sensem. Jeśli podejdziemy do jego użytku z należytą starannością, to jest nam w stanie przysłużyć się na minimum kilka lat.
Twarde anodowane aluminium z ceramiczną powłoką zapobiegającą przywieraniu
Jest to doskonała opcja, jeśli szukasz naczyń aluminiowych z nieprzywierającą powierzchnią bez teflonu.
Twarde anodowane aluminium z powłoką zapobiegającą przywieraniu teflonem/PTFE
Twarda anodowana aluminiowa patelnia z powłoką zapobiegającą przywieraniu prawdopodobnie wytrzyma 3 razy dłużej niż zwykła. Więc możesz chcieć wybrać wariant nieco droższy cenowo i postawić na pierwszy wybór.
Co jest lepsze? Ceramiczne czy aluminiowe naczynia z powłoką teflonową/PTFE?
Odpowiedź jest prosta: to zależy – od Twojego stylu gotowania, rodzaju preferowanych posiłków i osobistych preferencji. Nie oferujemy stanowiska za ani przeciw dla żadnego typu, a jedynie informacje, które pomogą Ci podjąć decyzję.Oba typy mają swoje zalety i wady. Podczas gdy naczynia z powłoką ceramiczną są bardziej odporne na ciepło i nie rozpadają się oraz nie wydzielają oparów przy wysokiej temperaturze, teflon wydaje się być lepszym i trwalszym środkiem nieprzywierającym.
Czy aluminium jest bezpieczne?
Zobaczmy, ustaliliśmy, że większość naczyń aluminiowych jest powlekana, anodowana lub platerowana. Oznacza to, że żywność nie ma bezpośredniego kontaktu z metalem.Jeśli należysz do mniejszości używającej zwykłych naczyń aluminiowych, ilość wypłukiwanego metalu wydaje się znikoma. Odnosi się to również do nieprzywierających patelni aluminiowych, które mają zużytą lub porysowaną powłokę teflonową, lub ceramiczną.