Królowa beza z sosem rabarbarowo-truskawkowym
Ten przepis na bezę bez dwóch zdań zaskoczy gości zarówno na przyjęciu komunijnym, jak i kameralnym spotkaniu ze znajomymi. To jedna z najbardziej efektownych odsłon ciasta. Beza lekka jak piórko z dodatkiem sezonowych, świeżych owoców, nie będzie wyrzutem sumienia, a raczej prawdziwą ucztą dla zmysłów.Składniki na bezę:
- 6 białek
- 350 g cukru (cukier można zastąpić słodzikiem np. ksylitolem)
- laska wanilii
- 400 ml śmietanki kremówki
- łyżka cukru pudru
- laska wanilii (lub aromatu waniliowego)
- 150 g świeżych truskawek
- 150 g dojrzałego rabarbaru
- 50 g cukru (lub ksylitolu)
- ok 500 g truskawek
Aby przygotować masę kremową, wystarczy połączyć za pomocą miksera śmietankę z cukrem pudrem i wanilią. Równie szybko przygotowuje się sos. Rabarbar oraz truskawki należy pokroić w kostkę. Następnie gotować w garnku ok 10 minut z cukrem i odrobiną wody, aż ta się zredukuje i powstanie gęsty sos.
Bezę po wystudzeniu wystarczy obficie posmarować kremem i oblać rabarbarowo-truskawkowym sosem. Wierzch ciasta warto dla dekoracji przyozdobić świeżymi truskawkami.
Ekspresowe babeczki na pierwszy wiosenny piknik
Babeczki sprawdzą się na każdą okazję. Dodatkowo ten podstawowy przepis, może być bazą do kolejnych inspiracji. Jest prosty w wykonaniu i nie zajmuje dużo czasu.Składniki:
- 100 g masła
- 1 laska wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym)
- 120 g cukru
- 1 jajko
- 200 g mąki pszennej lub migdałowej
- 100 ml mleka (może być roślinne)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- ok 24 szt. dojrzałych truskawek
Proste, lekkie ciasto z sezonowymi czereśniami
W zestawieniu najlepszych ciast wiosennych nie mogło zabraknąć tak prostego w wykonaniu, ale jakże smacznego wypieku. Wybór owoców można dostosować do własnego apetytu, jednak prawda jest taka, że soczyste, pierwsze sezonowe czereśnie lub truskawki, nie mają sobie równych. Ciasto jest banalnie proste do wykonania. Z pewnością poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia w pieczeniu. Wystarczy tak naprawdę połączyć składniki, włączyć piekarnik elektryczny Electrolux i wstawić do niego formę z ciastem.Do przygotowania ciasta będzie potrzebne:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 300 g cukru
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 12 białek
- laska wanilii
- 150 g białej czekolady
- czereśnie bez pestek (lub inne sezonowe owoce)
Do przygotowania wiosennych wypieków jak widać nie trzeba zbyt wiele. aby wyczarować w kuchni prawdziwe cuda, wystarczą chęci, sprawdzony przepis i dobry piekarnik elektryczny wolnostojący lub do zabudowy. Przygotowanie sezonowych ciast nie jest ani czasochłonne, ani tym bardziej kosztowne, a smak z pewnością wynagrodzi każdą sekundę spędzoną w kuchni podczas pieczenia.