Reklama

3 sprawdzone przepisy na wiosenne ciasta

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

3 sprawdzone przepisy na wiosenne ciasta - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Artykuł partnera Zima owszem ma swoje uroki, jednak nic bardziej nie dodaje energii życiu, aniżeli pierwsze oznaki wiosny. Zielone liście na drzewach, kolorowe kwiaty, aż wreszcie przepyszne sezonowe owoce - któż za nimi nie tęskni zimą? Dlatego też, gdy tylko zaczerwienią się truskawki, a czereśnie wpadną do koszyka, grzechem byłoby ich nie wykorzystać w kuchni. Czy można sobie wyobrazić lepsze majowe popołudnie na działce w otoczeniu zieleni i z kawałkiem cudownie puszystej, truskawkowej bezy? Zdecydowanie tak właśnie wygląda prawdziwy cukierniczy raj dla podniebienia. Poniżej przedstawiamy kilka inspiracji na wypieki dla całej rodziny, z którymi bez problemu poradzi sobie każdy.

Królowa beza z sosem rabarbarowo-truskawkowym

Ten przepis na bezę bez dwóch zdań zaskoczy gości zarówno na przyjęciu komunijnym, jak i kameralnym spotkaniu ze znajomymi. To jedna z najbardziej efektownych odsłon ciasta. Beza lekka jak piórko z dodatkiem sezonowych, świeżych owoców, nie będzie wyrzutem sumienia, a raczej prawdziwą ucztą dla zmysłów. 

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 350 g cukru (cukier można zastąpić słodzikiem np. ksylitolem)
  • laska wanilii
Krem:

  • 400 ml śmietanki kremówki
  • łyżka cukru pudru
  • laska wanilii (lub aromatu waniliowego)
Sos rabarbarowo-truskawkowy:

  • 150 g świeżych truskawek
  • 150 g dojrzałego rabarbaru
  • 50 g cukru (lub ksylitolu)
Dodatkowo do dekoracji:

  • ok 500 g truskawek
Zaczynamy od ubijania białek na sztywną pianę. Gdy na wierzchu pojawią się a'la chmurki, należy stopniowo dodawać cukier. Następnie całość ląduje na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę najlepiej wybrać tę dużą, w którą wyposażony jest piekarnik elektryczny. Aby nadać bezie oczekiwany kształt, warto wcześniej na papierze narysować okrąg o średnicy ok 20-25 cm. Piekarnik Electrolux powinien być nagrzany do 140 stopni. Beza w pierwszym etapie pieczenia musi w nim spędzić ok 20 minut. Następnie temperaturę należy obniżyć do 110 stopni i tak suszyć wypiek przez ok 3 godziny.

Aby przygotować masę kremową, wystarczy połączyć za pomocą miksera śmietankę z cukrem pudrem i wanilią. Równie szybko przygotowuje się sos. Rabarbar oraz truskawki należy pokroić w kostkę. Następnie gotować w garnku ok 10 minut z cukrem i odrobiną wody, aż ta się zredukuje i powstanie gęsty sos.

Bezę po wystudzeniu wystarczy obficie posmarować kremem i oblać rabarbarowo-truskawkowym sosem. Wierzch ciasta warto dla dekoracji przyozdobić świeżymi truskawkami.

Ekspresowe babeczki na pierwszy wiosenny piknik

Babeczki sprawdzą się na każdą okazję. Dodatkowo ten podstawowy przepis, może być bazą do kolejnych inspiracji. Jest prosty w wykonaniu i nie zajmuje dużo czasu.

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1 laska wanilii (można zastąpić aromatem waniliowym)
  • 120 g cukru
  • 1 jajko
  • 200 g mąki pszennej lub migdałowej
  • 100 ml mleka (może być roślinne)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok 24 szt. dojrzałych truskawek
Przed przystąpieniem do pieczenia, warto wcześniej wyjąć masło z lodówki (aby było miękkie), a także włączyć i rozgrzać do 180 stopni elektryczny piekarnik wolnostojący. Masło z cukrem i wanilią należy utrzeć na puch. Następnie dodawać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy wszystkie składniki się połączą, wystarczy dolać mleko. W kolejnym etapie masę przekłada się do foremek do babeczek. W każdej foremce powinny się znaleźć po dwie świeże truskawki. Należy je przykryć pozostałą częścią ciasta. W tym czasie elektryczny piekarnik wolnostojący lub piekarnik elektryczny do zabudowy z pewnością osiągnie już temperaturę 180 stopni. Babeczki powinny w nim spędzić od 25 do 30 minut.

Proste, lekkie ciasto z sezonowymi czereśniami

W zestawieniu najlepszych ciast wiosennych nie mogło zabraknąć tak prostego w wykonaniu, ale jakże smacznego wypieku. Wybór owoców można dostosować do własnego apetytu, jednak prawda jest taka, że soczyste, pierwsze sezonowe czereśnie lub truskawki, nie mają sobie równych. Ciasto jest banalnie proste do wykonania. Z pewnością poradzi sobie z nim nawet osoba, która nie ma doświadczenia w pieczeniu. Wystarczy tak naprawdę połączyć składniki, włączyć piekarnik elektryczny Electrolux i wstawić do niego formę z ciastem.

Do przygotowania ciasta będzie potrzebne:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g mąki ziemniaczanej
  • 300 g cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 12 białek
  • laska wanilii
  • 150 g białej czekolady
  • czereśnie bez pestek (lub inne sezonowe owoce)
Białka należy ubić mikserem z cukrem i laską wanilii. Następnie dodać do masy suche składniki: mąki, cukier oraz proszek do pieczenia. Całość delikatnie połączyć najlepiej szpatułką, aby nie opadła białkowa piana. Piekarnik elektryczny wolnostojący Electrolux powinien być już rozgrzany do 180 stopni, tak aby mogła do niego trafić okrągła foremka z ciastem na ok. 45 minut. W tym czasie można rozpuścić w kąpieli wodnej białą czekoladę. Następnie należy oblać nią wystudzony wypiek. Na wierzchu ciasta lądują soczyste czereśnie.

Do przygotowania wiosennych wypieków jak widać nie trzeba zbyt wiele. aby wyczarować w kuchni prawdziwe cuda, wystarczą chęci, sprawdzony przepis i dobry piekarnik elektryczny wolnostojący lub do zabudowy. Przygotowanie sezonowych ciast nie jest ani czasochłonne, ani tym bardziej kosztowne, a smak z pewnością wynagrodzi każdą sekundę spędzoną w kuchni podczas pieczenia.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE